НОВИНИ

Какви са приоритетите на новия министър на отбраната в Германия

В Германия новият министър на отбраната се обяви за скорошно постигане на целта, договорена с партньорите в НАТО - 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана. Крамп-Каренбауер, която е и лидер на Консервативната партия, заяви че страната ще бъде надежден партньор в Алианса. На извънредно заседание в Бундестага тя официално наследи поста от Урсула фон дер Лайен, избрана за председател на Еврокомисията. Подробностите от Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
21:52, 24.07.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света
какви приоритетите новия министър отбраната германия

В политически Берлин лятната ваканция вече е в разгара си. Сградата на Райхстага се реновира. Затова конституционната клетва, която полага всеки германски министър не се състоя в пленарната зала.

709-те депутати, които се наложи да прекъснат отпуските си, проведоха заседание във фоайето на съседната парламентарна сграда.

Веднага след като положи клетва, Ангерет Крапм-Каренбауер поясни представите си за отбрaната - по-малко пестене на стредства във войската и увеличаване на бюджета.

Анегрет Крамп-Каренбауер, министър на отбраната на Германия: Германската армия отново се разраства - и с кадри, и с оборудване. Всички тенденции в крайна сметка сочат нагоре. Искам да продължа това и то трябва да се гарантира за дълго време.

Новият министър беше номиниран изненадващо миналата седмица. Опозицията и коалиционният партньор критикуват, че поема поста с лични властови подбуди и така да се квалифицира за канцлер.

Упреци имаше и за провеждането на извънредното заседание. Неговата организация струва 200 000 евро.

Понеже във фоайето на офис-сградата нямаше климатици, депутати коментираха, че са чувствали като при 90 градуса по Целзий.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правосъдното министерство в САЩ започва разследване срещу технологични гиганти
Правосъдното министерство в САЩ започва разследване срещу технологични гиганти
Трима ключови британски министри подадоха оставки
Трима ключови британски министри подадоха оставки