НОВИНИ

Какви са приоритетите на новия социален министър Зорница Русинова

Минути след като пое официално поста от Ивайло Калфин, Зорница Русинова очерта приоритетите, по които ще работи. Сред тях е и наболелият проблем със злоупотребите при отпускането на инвалидни пенсии, които се увеличават с всяка изминала година и изяждат голяма част от бюджета на НОИ. Социално подпомагане, пазар на труда, деинституционализация на децата, лишени от родителски грижи. По какво ще работи новият социален министър - вижте в следващия репортаж.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Любомир Милошев
16:02, 18.05.2016
Чете се за: 03:17 мин.
У нас

Бърза интеграция на пазара на труда на трайно безработните. По-добра грижа за хората в неравностойно положение. Сближаване на програмите за обучение на безработни с нуждите на бизнеса по региони. Тези приоритети обяви новият социален министър, минути след като пое поста от Ивайло Калфин.

;
Зорница Русинова, министър на труда и социалната политика - Приоритет са хората в активна възраст, работещите хора, работещите майки, за да могат да имат по-добра реализация на пазара на труда. Да има по-добро съвместяване на личния и семейния живот.
;

Горещият картоф остават промените в начина, по който се отпускат инвалидните пенсии. Предвижда се промяна на ТЕЛК-овете в две комисии - здравна и трудова, които да оценяват степента на инвалидност и трудоспособност.

;

Проблемът е, че през последните 15 години инвалидните пенсии непрекъснато нарастват, изяждайки милиарди от бюджета на НОИ - на фона на сериозни съмнения за злоупотреби при отпускането им.

;
Зорница Русинова, министър на труда и социалната политика - С консултации с МЗ, на база на предварително подготвената концепция, ще започнем да готвим и законодателни промени.
;

Според статистиката: в България 400 000 души получават 900 000 инвалидни пенсии, което струва на НОИ 1,7 млрд. лв. миналата година. На тръгване Ивайло Калфин благодари на Русинова за екипната работа през последната година и половина.

;
Ивайло Калфин - Изцяло ще се радвам, ако мога в някакво качество, да бъде полезен за работата на МТСП. Качеството, разбира се, е външно, експертно.
;

До седмици Русинова ще избера новия си екип. А на излизане от министерството на Ивайло Калфин му се случи да направи две неща: да упъти човек, изпаднал в нужда, и да приеме поздравленията на жена, доволна от работата му като министър.

;

ПРИОРИТЕТИТЕ В РАБОТАТА НА ЗОРНИЦА РУСИНОВА

Първо, бих искала да благодаря на г-н Калфин за добрия екип, който в рамките на 1,5 г. успяхме да свършим доста неща. Стартирахме доста реформи. Реформи, които като последователни действия на правителството, считам, че трябва да бъдат продължени. И реформата в сферата на пенсиите, и реформата, свързана с подобряване условията на пазара на труда и активността на пазара на труда и реформите в сферата на социалното включване.

За мен ключовата дума за успешната социална политика е "активност". Активност в сферата на трудовата заетост, активност в сферата на социалното включване. Добър диалог и партньорство и с Вас, медиите, и с гражданските организации, и със социалните партньори. И силна съпричастност към хората, които са най-уязвени и в сферата на пазара на труда, и от гледна точка на социалното включване.

В следващите няколко седмици ще стартирам с нов екип на МТСП, с набелязване на определени приоритети. За мен е важен приоритетът за дълготрайно безработните, хората, които са неактивни, и бързата им интеграция на пазара на труда, така че по-бързо да си намират работа.

Приоритет са хората в активна възраст, работещите хора, работещите майки, за да могат да имат по-добра реализация на пазара на труда. Да има по-добро съвместяване на личния и семейния живот. В пряка връзка със съвместяването на личния и семейния живот има и темата за демографията и мерките, които ще предприемем в сферата на демографията.

България има изключително добра мрежа от социални услуги. Повече от 1700 са доставчиците на социалните услуги. Важната тема оттук нататък е качеството на услугите, които предоставяме. По-добрата грижа за хората с увреждания, за децата с увреждания, за възрастните хора и хората, които са в най-уязвено положение.

Благодарности още веднъж, г-н Калфин, ще разчитам и на подкрепа в лично качество за инициативите, които ще стартираме оттук нататък.

Няколко са темите. Една от темите, свързана с пазара на труда, е по-доброто насочване на индивидуални мерки към хората, които са и безработни, и хората, които са заети. Това, което е необходимо в бързи темпове да предприемем, е по-добро насочване на квалификацията и обучението, които се инвестират по линия на нац. бюджет и по линия на ОП "РЧР".

Към нуждите на определени сектори към регионалното планиране, към регионалните нужди на определени райони в България.

Несъмнено една от важните задачи е темата за деинституционализацията на децата и деинституционализацията на възрастните. Промяната в начина на грижа за децата с увреждания. Знаете, че приключи успешно с приключването на първия програмен период. Тепърва предстои следващият етап - децата, които са в домовете, лишени от родителски грижи, и първите стъпки във връзка с плана за дългосрочната грижа на възрастните хора.

Това са първите теми, които ще стартирам. В следващите седмици ще набележа конкретни теми, приоритети, които ще обява пред Вас публично.

Реформата за промяна на начина на удостоверяване на медицинската експертиза за инвалидните пенсии, оттам нататък работоспособността на хората, които са със степен на инвалидизация, е ангажимент на правителството. Така че с консултации с МЗ, на база на предварително подготвената концепция, ще започнем да готвим и законодателни промени.

Електронното кандидатстване по схемите и мерките на ОП няма как да бъде преосмиселно, тъй като електронното кандидатстване става чрез унифицираната система ИСУН, която е част от законодателната инициатива в тази сфера, така че това, което в рамките на първата година от стартиране на новия програмен период, с по-добра регулация към бенефициентите, електронизиране и по-добра комуникация с бенефициентите сме направили и ще продължим.

В една от схемите не сработи принципът "първи по време". Има доста програми и инициативи, които се изпълняват в рамките на ОП "РЧР". Оперативната програма не е самоцел, не е отделен инструмент, тя служи за политиките на Министерството и с годините мисля, че е доказала ефективността си като финансов инструмент. Неслучайно това е единствената ОП, която завършва предишният програмен период със 100% усвояване и в много добър темп на усвояване и в сегашния програмен период.

Знаете, че въпросната схема "Обучение и заетост" беше по нов начин стартирана, с повече средства, с по-добър баланс между нуждите на работодателите и най-вече нуждите на безработните лица, тъй като това е програма, ориентирана към възможността безработните да намерят своята реализация на пазара на труда.

Ваучерната програма е част от индикативната работна програма на управляващия орган, така че това е ангажимент, който колегите ще продължат, с подготовка на проекти, въвеждане на самата програма, самата аз съм майка на две деца, така че това е тема, която е важна за мен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралица Елизабет II очерта целите на правителството
Кралица Елизабет II очерта целите на правителството
Варненският зоопарк търси доброволци
Варненският зоопарк търси доброволци