НОВИНИ

Какви промени се очакват след приетия от ЕС Европейски стълб за социални права?

Лидерите на ЕС приеха Европейски стълб за социалните права. Той се основава на 20 принципа и е насочен към осигуряването на повече права на гражданите. Документът беше подписан на срещата на върха на съюза в Гьотеборг, а Председателят на еврокомисията определи решението като Повратен момент за Европа. С новините от Гьотеборг - Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:20, 17.11.2017
Чете се за: 01:09 мин.
По света
Жан-Клод Юнкер: председател на Европейската комисия Сега е време, когато в платната на Европа има вятър - политически ситуацията значително се подобри.. Създадохме 9 милиона работни места, което не е заслуга само на Еврокомисията. До 2019a трябва да имаме 13 милиона. Нивата на безработица също вървят надолу, макар, че младите хора без работа са много. Сега е моментът да подпишем европейския стълб на социалните права.

Часто от европейския стълб за социалните права касаят и директивата за командированите работници. В Белгия разговарях по темата с професор по трудово право. Вижте репортажа.

Проф. Вили Ван Екхауте, професор по трудово право - Белгия: " Ако искаме напълно да премахнем социалния дъмпинг, правилата за еднаквото възнаграждение трябва да важат и за социалните осигуровки. Ти трябва да са според законите на страната в страна, в която командированият работи. Но това е много трудно за регулиране, защото представете си, че сте командирован за определен период в няколко държави последователно. Тогава ще трябва да преминавате от една социална система към друга, а понякога те са доста различни".

Според професора трудно ще се стигне до промени в социалното осигуряване на европейско ниво, защото за това ще нужно пълно единодушие между държавите - членки. Така на практика наеменето на командирован български строител ще продължи да е много по-евтино за белгийския работодател, защото осигуровките в България са в пъти по-ниски от белгийките.

"Много често имаме фирми - пощенски кутии, както ги наричаме, регистрирани в Източна Европа, без да извършват дейност там, а само за да се използват по-ниските осигуровки и заплати. И когато един белгийски прокурор се опитва да разследва една такава фирма, му е много трудно да се добере до информация. Най-добре е Европейската комисия до помисли за Европейски социален инспекторат, които да е наддържавен и назависим и да контролира тези неща. Но мисля, че това е политически трудно осъществимо".

За цял един сектор - транспортния, тепърва ще се мислят нови правила. А дотогава, казва белгийският професор, българските и румънските шьофори на тирове месеци наред ще продължат за бивакуват в кабините си.

Срещата в Гьотеборг е първата от поредица срещи на върха, които целят реформирането на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на март представят прогнозата за демографско развитие до 2040 година
До края на март представят прогнозата за демографско развитие до 2040 година
Пускат движението за автомобили по булевард Дондуков
Пускат движението за автомобили по булевард "Дондуков"