Над 61 000 седмокласници тази година трябва да се явят на Национално външно оценяване, което е и вход за гимназиите. Единен тест от две части с обща оценка в точки- такъв ще е форматът на изпита тази година. Досега двете части се оценяваха отделно, тъй като отделяха учениците, които се явяваха само на Национално външно оценяване, от тези, които кандидатстваха и в гимназиите след VII клас.

Първата част от изпита по български език и литература ще е тест от 18 въпроса с избираем отговор, 6 въпроса със свободен отговор и един въпрос с разширен свободен отговор или развиване на теза. Времетраенето е 60 минути. Между първата и втората част няма почивка.

Учениците ще могат да напускат стаята, едва след като са минали първите 60 минути от изпита и след като първата част от техния изпит е запечатана в плик.

Втората част от единния изпит ще бъде преразказ с дидактическа задача.

Времето тук е час и половина. Тази година в теста литературните въпроси ще са само върху авторите от VII клас. Нов автор е Добри Чинтулов. Въпросите по български език ще са върху материала от V, VI и VII клас. На теста вече ще се получават общи точки от двете части като максимумът е 100 точки.Те не се превръщат в оценки, а директно участват в балообразуването.

Изпитът по литература ще се проведе на 17 юни
Изпитът по литература ще се проведе на 17 юни © БНТ

Тази година е променен и началният час на изпита: вместо от 10 ч. както досега, той ще започва в 9 ч.

Досега в 8 ч. започваха матурите в XII клас, а в 10 ч. изпитът след VII. От тази година двата изпита са разделени.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Няма да има такова струпване в един ден на два изпита като организацията за училищата ще бъде по-облекчена.

Новият час важи и за изпита по математика.

Изпитът по математика ще се проведе на 19 юни
Изпитът по математика ще се проведе на 19 юни © БНТ

Там първата част е от 17 задачи с избираем отговор плюс три с кратък отговор. А втората част - две задачи с кратък свободен отговор и три с описание. Материалът е от V, VI и VII клас.

Таня Михайлова, зам. министър на образованието и науката: Няма да има на изпита по математика задачи, които са свързани с трапец и съответно линейни параметрични уравнения и неравенства също не се изучават в VII клас и няма да бъдат включени за радост на учениците.

Тази година изпитите са през юни - българският на 17, математиката на 19.

Има и трети изпит, по чужд език, на 21 юни - той е по желание. Резултатите ще са готови до 27 юни.

Четири изпита на Националното външно оценяване след 10. клас догодина

Четири изпита на Националното външно оценяване след 10. клас догодина

Две задължителни матури и две по желание ще полагат сегашните деветокласници догодина, когато станат в десети клас. Те ще са първия випуск по новия за...

Ако ученик не се яви на изпитите, той участва в класирането с оценките от Свидетелството за основно образование. В столицата тази година седмокласниците са над 10 400. Те са повече от миналата година и се очаква по-голяма конкуренция за елитните гимназии.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: В София конкуренцията винаги е голяма, защото обикновено около 500 ученици извън територията на нашия град кандидатстват за нашите училища.

229 са профилираните паралелки, а 154 - професионалните, които са леко увеличени. 37% от всички паралелки ще са за природни, технически и IT науки. В елитните гимназии паралелките ще са от по 26 ученици, а 164 Испанска гимназия ще има паралелка по-малко тази година.