НОВИНИ

Какви са пропуските в турските служби за сигурност?

Какво мотивира покушението срещу руския посланик, може ли да се говори за провал на службите за сигурност и как тази атака ще се отрази на руско-турските двустранни отношения и на сътрудничеството между двете страни за кризата в Сирия. Тоня Димитрова потърси коментар специално за "По света и у нас" от Центъра за икономически и външнополитически изследвания в Истанбул.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:22, 20.12.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света
Дорук Ергун - политически анализатор в Център за икономически и външнополитически изследвания в Истанбул: "Мотивът за атаката към този момент не е ясен. Може нападателят да е действал сам и да е вълк-единак, а може и зад него да стои терористична група. Това ще стане ясно, след като приключи разследването. Но лидерите и на двете държави, Турция и Русия, предположиха, че мотивът зад нападението е да се саботират отношенията и сътрудничеството, и тази провокация се оказа неуспешна."

БНТ: Може ли да се каже, че покушението е провал за службите за сигурност?

Дорук Ергун - политически анализатор в Център за икономически и външнополитически изследвания в Истанбул: "Нападателят е показал своята полицейска значка, затова е бил пуснат вътре в галерията. Охранителите са предположили, че той е част от служителите, които следят за сигурността по време на събитието. Затова не е предизвикал подозрения, влязъл е спокойно преди да извърши убийството. Очевидци разказват, че е чакал преди да открие огън. Двама души са изнасяли речи преди посланика. И когато дипломатът започва да говори, нападателят заема спокойно позиция, за да нанесе своя удар. Затова все още не е ясно дали това е провал на турското разузнаване или на турските служби за сигурност. Това убийство със сигурност ще сближи Турция и Русия, защото и двете страни си сътрудничат в хода на разследването още от самото начало. Най-вероятно това сътрудничество ще продължи и при осигуряването на безопасността на руското посолство тук в Турция, но що се отнася до по-големи проблеми като сътрудничеството за кризата в Сирия предстои да видим."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-малко пътувания в чужбина за празниците
По-малко пътувания в чужбина за празниците
Московски: ​Кука от теглич е пробила цистерната на гарата в Хитрино
Московски: ​Кука от теглич е пробила цистерната на гарата в Хитрино