НОВИНИ

Какви са рисковете за почивка на планина при летните аномалии във времето

Заради резките температурни промени през последните дни, планинските спасители дават ценни съвети на туристите, избрали да прекарат част от ваканцията си в планината. Сега условията в Пирин не са подходящи за туризъм, казаха от Планинската спасителна служба в Банско. Температурите са ниски за средата на лятото, като във високите части те са около 10 градуса.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
21:00, 15.07.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Спасителите препоръчват на туристите да се обличат с топли дрехи и задължително да носят дъждобрани, тъй като времето в планината се променя за минути и може да се разрази силна буря. Най-добре е през лятото да се тръгва на преход рано сутрин.

Благовест Обецанов, ПСС-Банско: Да проучат маршрута, да наберат колкото могат повече информация за него, да се съобразят с метеорологичните условия и с прогнозата. Да не тръгват без зареден мобилен телефон, най-вече. И да се движат в компактна група.

Трон и Анна са за първи път в Банско. Казват, че харесват да се разхождат в Пирин, но винаги тръгват добре екипирани. Знаят как да реагират, ако са на открито и времето се развали.

Трон Севик: Търсим автобус, обличаме по-топли дрехи слизаме надолу преди да ни настигне лошото време.
Анна: Имаме вода, месо, още дрехи, добри обувки.
Благовест Обецанов, ПСС-Банско: Много внимателно трябва да преценят какво ги очаква и дали да продължат или да се върнат. Ако са в началото на маршрута, при влошаване на времето, задължително да се върнат.

Туристите, които преминават през "Кончето" и изкачват връх Вихрен, трябва да са внимателни, тъй като е възможно на места да има преспи, обясниха още планинските спасители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекар осъди прокуратурата за набеждаване за убийство на новородено
Лекар осъди прокуратурата за набеждаване за убийство на новородено
Минералната баня в Банкя отваря за посетители следващото лято
Минералната баня в Банкя отваря за посетители следващото лято