Заради резките температурни промени през последните дни, планинските спасители дават ценни съвети на туристите, избрали да прекарат част от ваканцията си в планината. Сега условията в Пирин не са подходящи за туризъм, казаха от Планинската спасителна служба в Банско. Температурите са ниски за средата на лятото, като във високите части те са около 10 градуса.

Спасителите препоръчват на туристите да се обличат с топли дрехи и задължително да носят дъждобрани, тъй като времето в планината се променя за минути и може да се разрази силна буря. Най-добре е през лятото да се тръгва на преход рано сутрин.

Благовест Обецанов, ПСС-Банско: Да проучат маршрута, да наберат колкото могат повече информация за него, да се съобразят с метеорологичните условия и с прогнозата. Да не тръгват без зареден мобилен телефон, най-вече. И да се движат в компактна група.

Трон и Анна са за първи път в Банско. Казват, че харесват да се разхождат в Пирин, но винаги тръгват добре екипирани. Знаят как да реагират, ако са на открито и времето се развали.

Трон Севик: Търсим автобус, обличаме по-топли дрехи слизаме надолу преди да ни настигне лошото време.
Анна: Имаме вода, месо, още дрехи, добри обувки.
Благовест Обецанов, ПСС-Банско: Много внимателно трябва да преценят какво ги очаква и дали да продължат или да се върнат. Ако са в началото на маршрута, при влошаване на времето, задължително да се върнат.

Туристите, които преминават през "Кончето" и изкачват връх Вихрен, трябва да са внимателни, тъй като е възможно на места да има преспи, обясниха още планинските спасители.