НОВИНИ

Какви са шансовете на България в избора за нов генерален секретар на ООН?

Кристалина Георгиева и Ирина Бокова – две българки в една битка. Какви са шансовете на България в избора за нов генерален секретар на ООН? За това спориха в студиото на "Денят започва" депутатите Десислава Атанасова от ГЕРБ и Жельо Бойчев от БСП.

bnt avatar logo
от БНТ
08:46, 29.09.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Този безспорен факт не прави страната ни участник с две кандидатури за поста генерален секретар на ООН, защото в момента подкрепата на България е за Кристалина Георгиева, заяви Десислава Атанасова. По думите ѝ, не трябва толкова субективно да разглеждаме ситуацията.

"Трябва малко по-глобално да оценяваме възможностите пред България. Няма да се спирам на типа кандидатури или личностите, участващи в това състезание. Обяснения, че България е направила поредната глупост се надявам да се опровергаят, когато страната ни наистина има генерален секретар на ООН. Не смятам, че трябва да се подценява ситуацията с гласуването на постоянните страни-членки в ООН и колко от тях биха подкрепили г-жа Бокова и колко биха наложили вето. Ситуацията трябва да се оценява обективно и тя е, че г-жа Ирина Бокова след последното гласуване не се представи достатъчно убедително и затова България трябва да застане зад една по-категорична номинация, каквато е г-жа Георгиева и която, има по-сериозни шансове за тази позиция", обясни Атанасова.

;

Според Жельо Бойчев, в момента се намираме в една безпрецедентна ситуация от вчера. По думите му, това е тежък провал на българската дипломация, тежък удар върху репутацията на страната ни.

"От тук нататък България има пълния риск да се превърне в посмешище в световната дипломация. България изглежда като една страна, която е непоследователна, непредсказуема за своите партньори и това е много тежък удар върху репутацията. До скоро страната ни имаше шансове да има и генерален секретар на ООН и вицепрезидент на ЕК с много важен ресор, но след това, което беше направено от българското правителство, България няма да има нито едното, нито другото. Оценявайки стратегическите положения при избора на генерален секретар на ООН и уникалния исторически шанс, който имаше нашата страна - в това време да имаш подходящ кандидат, България сменяйки своя кандидат за поста и по същество явявайки се с двама кандидати, проигра този шанс", каза Жельо Бойчев.

Вижте целия разговор с Десислава Атанасова и Жельо Бойчев в "Денят започва"!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Световния ден на сърцето
Отбелязваме Световния ден на сърцето
НЕК не може да обжалва решението на арбитража по казуса АЕЦ Белене
НЕК не може да обжалва решението на арбитража по казуса АЕЦ "Белене"