НОВИНИ

Какви са шансовете за намиране на инвеститор за АЕЦ "Белене"?

Валентин Николов от ГЕРБ, заместник-председател на парламентарната Комисия по енергетика, потвърди в студиото на "Още от деня", че има интерес към проекта АЕЦ "Белене". Таско Ерменков от БСП, член на Комисията по енергетика, обаче смята, че засега всяко действие свързано с проекта е незаконно.

bnt avatar logo
от БНТ
19:24, 06.12.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
Валентин Николов: "Има интерес към влизане в ядрен проект в България. Засега заинтересуваните само проучват, защото нямат още всички параметри."
Таско Ерменков: "При първата китайска компания, която прояви интерес към проекта, ние подходихме малко по български, смятайки, че те идват да си поговорим и да пообсъдим нещата. Те дойдоха и първото, което помолиха беше да им се предостави бизнес план. Ние, разбира се, нямахме такъв. И тук идват проблемите. Първото, което трябва да направим е да си изясним какъв проект искаме да имаме. Дали искаме 100% частен проект в една ключова област или ще тръгнем към един такъв проект, в който държавата ще има някакъв контрол. Второто е, че в момента има забрана да се прави каквото и да е в "Белене". Докато действа решението свързано със строителство в "Белене", всяко действие свързано с проекта е противозаконно. Ние другата седмица ще внесем предложение с което да отменим решението, за да развържем ръцете на това правителство ли ще бъде, служебното на Плевнелиев или на Радев, няма значение на кое."
Валентин Николов: "Не може държавата да си позволи да вложи такива огромни средства в централа. Това беше ясно още 2008 година. Предстои закриването на въглищните централи в цялата Европа. В един момент ще бъдат необходими капацитети. Ако България е готова и се направят икономически обосновки, то наистина си заслужава държавата да пусне един инвеститор, който да вложи парите си в произведеното оборудване и да направи една централа."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чорба от 6 вида риба за никулденската трапеза
Чорба от 6 вида риба за никулденската трапеза
Репетиция преди коледния концерт с диригент Любка Биаджони
Репетиция преди коледния концерт с диригент Любка Биаджони