НОВИНИ

13 са жертвите на вулкана в Нова Зеландия

Няма признаци на живот в района на изригналия днес вулкан на Белия остров в Нова Зеландия. Петима души са загинали, спасените са 23-ма, мнозина се водят в неизвестност. Според спасителните екипи, няма вероятност да бъдат открити повече оцелели.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:57, 10.12.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света
Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия: Възникват сериозни въпроси във връзка със случилото се. Те трябва да бъдат зададени и да получат отговори. Сега основното е да се погрижим за пострадалите.
Джон Тимс, зам.-комисар в полицията: Знаем националностите на 47-те души, които са били на острова по време на изригването. Двама са от Великобритания, четирима от Германия, 24-ма от Австралия, петима новозеландци, двама китайци, един човек от Малайзия и девет души от Съединените щати.

Белият остров е популярна туристическа дестинация в страната. Според новозеландските власти, в момента на изригването, там е имало между 50 и 100 души, повечето от които туристи.

За последно вулканът е изригвал през 2016 г. Въздушното пространство над Белия остров е обявено за зона забранена за полети.

Властите потвърдиха официално, че жертвите са 13. Смъртта на петима е потвърдена, останалите са в неизвестност. Телата им се издирват.

Към момента е потвърдено, че няма пострадали български граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българи създават товарен електромобил
Българи създават товарен електромобил
Откриват Софийския международен панаир на книгата
Откриват Софийския международен панаир на книгата