За всички любители на зимните спортове ще отправим няколко предложения за по-скрити и не толкова популярни ски писти в България.

Първото място се намира в Стара планина. На около 20 км от Габрово е ски център Узана. Местността е разположена в подножието на връх Исполин - първенец на Шипченска Стара планина. Преходът от хижа Узана до връх Исполин е изключително лесен и приятен, с времетраене около един час.

Узана предлага на скиорите писти с обща дължина около 3 км, разполага с професионално трасе, дълго 1300 м, а за по-начинаещите скиори има 7 по-малки писти. Т.е. пистите са общо 8 и разполагат с лифт и влекове. Цените са 15 лв. за целодневна карта за възрастни и 10 лв. за карта за деца до 12 години. Предлагат се и полудневни карти на цени 12 лв. за възрастни и 8 лв. за деца, както и екипировка под наем. Цените за влек са между 3 и 8 лв.

Друго интересно място в Стара планина е Беклемето. Намира се на 20 км от Троян. Местността е в най-високата точка на прохода Троян - Кърнаре. Мястото е подходящо както за зимен, така и за летен туризъм. Разполага с три ски писти за любителите на зимните спортове с обща дължина около 2,5 км.

Интересно е, че тук е най-добрата писта в България за ски-бягане и биатлон в широколистна гора, отговаряща на европейските изисквания. В комплекса има комбинация от два стационарни ски влека. Цената за еднодневна карта за възрастни е 12 лв., за деца – 5.

Три писти работят в планина Осогово на 20 км от Кюстендил с дължина над 900 м и наклон от 30%. Изкачването на върха става бързо с влек. Еднодневната карта струва 15 лв. Възможно е наемането на ски и екипировка на цена 10-20 лв.

Друго място, което заслужава внимание, е връх Ком - Берковица, отново в Стара планина. Ски пистата е дълга 1,5 км и е с лесна до средна степен на трудност. Зимният сезон трае почти 5 месеца. На разположение на скиорите са два влека. Цените на влека са 20 лв. карта за цял ден, 15 лв. карта за половин ден, а за деца е 15 за цял ден, 10 за половин ден. До пистата води 15-километрово асфалтирано шосе от Берковица. В местността има постоянен пост на ПСС.

Ски писта Добринище е идеално място за ски туризъм през зимата в Пирин, с писта дълга 5 км и има черен участък. Тя е подходяща за напреднали и за начинаещи скиори. Намира се на 6 км от Банско. Пистата се обслужва от двуседалков лифт. Трасето е широко около 30 м. Комплексът разполага с два лифта с обща дължина 3200 м. Цената на еднодневната карта за възрастни е 20 лв., за деца – 15. Двупосочният билет за лифта е 10 лв.

В близост до Разлог можете да карате ски на писта „Кулиното”. Пистата се намира в местността Предела, на 14 км от Разлог. Писта „Кулиното” е дълга почти 1,5 км и е подходяща за начинаещи скиори. В непосредствена близост до Благоевград - в местността Картала се намира курортът „Бодрост”.

© BTA/ AP Photos

Ски център Семково е в Рила. Курортът предлага седем ски писти с обща дължина 4 км. Трасетата са с няколко степени на трудност. Ски терените се обслужват от осем ски влека. Цената на еднодневна карта за този сезон е 10 лв. за възрастни и 7 лв. за деца. В курорта има писта с дължина 400 м., която се обслужва от влек с капацитет 150 души на час, а ски-писта в местност Орлите (Картала) е с дължина 800 м. До курорта Семково се достига по 17-километров асфалтиран път от гр. Белица.

Друго място, което заслужава внимание, е Паничище. То се намира на 10 км от Сапарева баня. В района на курорта Паничище са изградени няколко ски-писти - “Бекяра”, дълга 470 м, съоръжена със ски влек с вместимост 280 човека за 1 час. Там е удобно да отидете и с дете, защото има детски ски-плац, съоръжен с подходящ ски влек. В Паничище има и писта за дълго бягане - 5 км.

Ако намирате за забавно спускането с шейна, в ски курорта ще намерите писта за спускане. До хижа Седемте езера има писта, дълга 300 м със ски влек за 250 човека на час, а пистата край хижа Рилски езера е с дължина 950 метра, съоръжена с модерен ски-влек, който функционира ежедневно. В непосредствена близост има още една писта за начинаещи, съоръжена с влек.

На около 10 км от Пампорово се намира Момчиловци. Подходящо място както за селски туризъм, така и за ски или сноуборд. Селото разполага със ски писта и два влека. Има и сноуборд парк, който се намира на 9 км над Момчиловци.

© БТА

Друго скътано местенце се намира на 20 км от Боровец - село Говедарци (Рила). На около 2 км от селото в подножието на връх Малък Мечит (2535 м) е изградена ски писта с дължина 1,5 км. Пистата се обслужва от влек за възрастни и за деца, така че е подходящо и за най-малките скиори.

Единствената ски писта в Североизточна България се намира в гр. Вълчи дол, в местността Кошу баир. Дължината й е 250 метра и е подходяща както за начинаещи и по-напреднали.

В България съществуват много тайни местенца, които са подходящи както за зимен, така и за летен туризъм, но понякога не са особено рекламирани. Така че ако желаете да се разнообразите и да откриете нови места, можете да се възползвате от нашите предложения. Разбира се, има още много.