Над 50% от жените, които ще имат право на плащане от частен фонд, след 2 години няма да получават пожизнена пенсия, защото средствата, натрупани в личните им партиди, не са достатъчно.

За да получат втора пенсия от частен фонд след 2 години, жените трябва да са натрупали в партидите си над 5220 лв. На това условие отговарят едва 4 от общо 17 000 жени. Вноските за втора пенсия се събират от 2002 г.

Анастас Петров, директор на частен пенсионен фон: Ако лицето се е осигурявало на минималния осигурителен доход, от тогава досега има в партидата си в порядъка на 3600 лева.

Над 9 000 жени не са натрупали достатъчно средства в партидите си за втора пенсия. Те ще получат парите си от частния фонд разсрочено.

Еднократно плащане ще има за около 3600 жени, които са внесли по-малко от 700 лв. Прогнозите са, че с течение на времето ситуацията ще се променя.

Анастас Петров, директор на частен пенсионен фонд: Колкото повече време минава, толкова по-голям ще е относителният дял на хората, които могат да отговорят на условията за пожизнена пенсия, защото ще се увеличава периодът на осигуряване.

Експерти обясняват, че хората може да бъдат ощетени. Причината - ако получат пенсия от частен фонд тази от НОИ ще бъде намалена с 20%.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Логиката е, че солидарният стълб ще отпуска пенсия, която е пропорционално от това, което е внесено при него, а другият стълб ще покрива своята част. Като голямото обещание беше, че тази сума ще бъде по-голяма отколкото това, което човек би получил от НОИ, което както стана ясно, е абсолютно невярно.
Хасан Адемов, председател на на социалната комисия в НС: Няма как да очакваме с 5% осигурителна вноска високи доходи.

Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика: Решението е да промени този коефициент на редукция, тъй като той ощетява при равни и други условия българските граждани. Не може да се допусне такова ощетяване.

От Брюксел омбудсманът Диана Ковачева обясни, че ще препоръча на социалния министър да не допуска противопоставяне между НОИ и частните фондове.

Диана Ковачева, омбудсман: Да се гарантира доверието на гражданите в пенсионната система и да се обмисли възможност за контрол на държавата върху средствата, които се разпределят в частните фондове.

Експертите настояват и за завишен контрол върху събираемостта на вноските за втора пенсия.

 Около 900 000 от осигурените за втора пенсия нямат редовни вноски

Около 900 000 от осигурените за втора пенсия нямат редовни вноски

Около 900 000 от осигурените за втора пенсия нямат редовно внесени пари в частните фондове. В някои партиди има по едва 50 ст. Данните са на Асоциация...

Държавата предлага три варианта за изплащане на втората пенсия

Държавата предлага три варианта за изплащане на втората пенсия

Три варианта за получаване на пенсии от частните фондове предлага социалният министър. Първите плащания трябва да започнат след 2 години.