НОВИНИ

Какви са възможните политически сценарии след изборите в Германия?

"Това беше една победа на Меркел, която фактически е поражение, защото Християндемократите са с най-нисък резултат от 1949 година насам, а социалдемоккратите от Втората световна война. Тези изборни резултати са шамар за утвърдените политически партии в Германия. Това каза в "Денят започва" журналистката от Дойчев Веле Маринела Липчева-Вайс. В студиото на БНТ тя коментира резултатите от парламентарните избори в Германия, както и възможните коалиции.

какви възможните политически сценарии изборите германия
bnt avatar logo
от БНТ
07:37, 25.09.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Тя определи като цинично едно от изказванията на лидерите на Алтернатива за Германия за това, че бежанската криза им е помогнала. Партията влезе в Бундестага като трета политическа сила с 13 процента подкрепа. За първи път от половин век насам крайнодясна формация влиза.

Маринела Вайс: Партия Алтернатива за Германия съществува от 4,5 години. На предишните избори тя не успя да влезе. Тя тръгне като партия срещу еврото и с течение на времето се превърна в една партия,която обедини страховете на хората срещу глобализацията, както и страховете от бежанците. Той идва до голяма степен от неслучилата се интеграция на чужденците в Германия. Не, че там им гравиращи проблеми. Голяма част от мюсюлманите, които са 3.5%, са доста добре интегрирани.

Тя определи Алтернатива за Германия като една доста ксенофобска, антимюсюлманска партия.

Маринела Вайс: Ислямизмът се опитва да влияе на тези хора. В определени кръгове той има влияние. Грешките от миналото не бива да се повтарят. Това е нещо, което обединява всички утвърдени политически сили.

Маринела Вайс заяви още, че там трябва да се работи много по линия образование и измъкване на тези хора от социалната нищета, защото по думите ѝ, ислямизмът работи и в тази посока.

За възможностите на Меркел за коалиция Липчева заяви, че тя е най-труден вариант между християндемократи, либерали и зелени. Проблемът е, че двете малки партии - Зелените и Либералите, които са център-дясно, имат проблеми с противопоставянето.

Според Липчева крачката на Шулц, е много умел ход, защото по този начин той спасява собствената си партия. "Излизайки в опозицията, социалдемократическата партия, попречи на Алтернатива за Германия, да се превърне в най-силната опозиционна партия." Според Маринела опонента на Меркел - Шулц работи за демокрацията на Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За и против Доклада за състоянието на националната сигурност
"За" и "против" Доклада за състоянието на националната сигурност
В Марикостиново търсят лекар чрез обява във Фейсбук и мечтаят за аптека
В Марикостиново търсят лекар чрез обява във Фейсбук и мечтаят за аптека