Просветното министерство ще облекчи тежестта на ученическите раници, като въведе електронночетими варианти на учебници. Днес Министерският съвет разреши осигуряването на достъп до такива учебници. Целта е учениците да ги използват от своите компютри и мобилни телефони вкъщи, в училище и когато са във ваканция.

Електронночетимите варианти на учебниците са различни от електронните учебници, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Електронночетимите варианти са същите като книжните учебници от 1 до 7 клас, докато в електронните има допълнителни филми или материали към всеки урок. Те са и по-скъпи. Идеята е електронночетимите варианти да се ползват от учениците чрез компютри, лаптопи, таблети и телефони.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Това е една съществена крачка за разширяване на достъпа до електронно съдържание, както и за облекчаване тежестта на раниците. Остава ползването на книжните учебници, няма страна, в която изцяло да са преминали към електронни варианти.Това е една допълнителна възможност, която може да се ползва както вкъщи, така и в училище, така и при пътуване.
Електронни учебници в клас и хартиени у дома, предлага просветният министър

Електронни учебници в клас и хартиени у дома, предлага просветният министър

Електронни учебници в клас и хартиени у дома от следващата година - това ще предложи и ще обсъди с издателствата просветният министър. Целта - олекотя...

Освен чрез устройствата на самите ученици, електронночетимите варианти ще могат да се използват и в училищата чрез проекторите и мултимедийните електронни дъски, каза още министърът.

До 30 дни се очаква на сайта на министерството да бъде публикувана специална платформа, в която издателствата ще качат учебниците си от 1 до 7 клас.

Платформата ще гарантира, че учебниците няма да се разпечатват или копират заради авторските им права. Самите издателства ще трябва да заявят, че желаят учебниците им да се ползват електронно като срещу това ще получат допълнително заплащане от държавата. Почти всички издателства са се съгласили, така че съвсем скоро от 95 до 100% от учебниците вече ще бъдат и електронночетими, обясни още министър Вълчев.