Спешни мерки за борба с футболното и спортното хулиганство влизат в сила от 20 юли, поради началото на българското футболно първенство. В процес на изготвяне е и изцяло нов закон, който ще бъде готов към края на годината. Това заяви в студиото на "Още от деня" Славчо Атанас, депутат от НФСБ и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Славчо Атанасов коментира, че през последните 5 години руснаците изключително много са напреднали по въпроса за борбата с футболното хулиганство, което е и причината за безпроблемното протичане на Световното първенство по футбол в Русия.

Славчо Атанас,депутат от НСФБ и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта: Направиха го със закони, с много сурови закони, и с много добра организация.

Атанасов коментира и промените, които влизат в сила от 20 юли.

Славчо Атанас,депутат от НСФБ и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта: Състои се от 15 точки - абсолютно конкретни, няма общи приказки. В същото време за тези 15 прояви, ако се извършат от фенове и участници в едно спортно събитие, има доста сериозни наказания.

Той заяви, че четири на брой ще бъдат по-тежките санкции срещу хулиганите.

Славчо Атанас,депутат от НСФБ и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта: Едното е арест в поделенията на МВР, другото е забрана за посещаване на спортни мероприятия, стига се до 5 години, така наречената ПАН - принудителна административна мярка, трето е глоба в размер до 5000 лв., четвъртото е обществено полезен труд, забележете, в рамките на 480 часа.

Славчо Атанасов допълни, че има предвидени мерки и за непълнолетните и малолетните хулигани. Той обясни, че ефективността на промените се дължи на дребните детайли, които няма да оставят вратичка за хулиганите.