НОВИНИ

Какви ще са новите регулации за движение на дроновете?

Покрай нашумялата през последните няколко години мания за използване на дронове и за развлекателна, и за работна цел, се повдигна въпросът за налагане на регулации за тяхното движение. Какви ще са новите законни ограничения?

Мина Петрова
от Мина Петрова
07:10, 25.01.2017
5214
Чете се за: 01:30 мин.
Още

Манията по дроновете вече е факт и у нас. Все повече хора ги изполват, за да заснемат различни свои изживявания. Предимствата на дрона са в разнообразието на кадрите, които заснема.

С нарастването на бизнеса с безпилотните летателни апарати, обаче, се увеличават и притесненията за целите, с които те могат да бъдат използвани. Експерти по сигурността изразиха притеснения, че дроновете могат да бъдат използвани и за терористични атаки. Такъв тип инциденти с безпилотните летателни апарати бяха регистрирани в Турция, Италия, Великобритания, Франция и Германия. Други случаи отбелязват и злоупотреби с личното пространство на индивидуални лица.

- Какво пречи на някой да закупи дрон и да го пусне в двора на някоя къща да наблюдава къде са входовете?
Проф. Димо Зафиров, "Институт за космически изследвания и технологии", БАН: "Това е един от най-често задаваните въпроси, когато се говори за нормативна рамка, това е вече за защита на личното пространство на хората. Има много проблеми. Да, аз имам собственост, но въздушното пространство над нея не е моя собственост."

Именно заради подобни случаи, от "Института за космически изследвания и технологии" към БАН работят за изготвянето на законни регулации за дроновете.

Проф. Димо Зафиров, "Институт за космически изследвания и технологии", БАН: "В нашия "Институт за космически изследвания", ние общо взето много активно работим по тези въпроси и се надяваме, че наистина може пролетта да имаме някакъв прототип на едни такива нормативни документи, които вече да бъдат подложени на обсъждане и от там нататък да се тръгне към тяхното приемане."

Регулациите на безпилотните летателни апарати ще бъдат разделени на три категории. Клас свободен, клас специфичен и клас сертифициран. Първите два класа включват апарати до 25 кг., а сертифицираните са до 150 кг. Клас свободен се дели на две подкатегории. В едната дронове до 250 гр., които се движат в зоната на видимост, няма да имат нужда от регистрация. В другата, дроновете, които се използват за свободно летене, но са извън зоната на видимост, ще трябва да бъдат регистрирани.

Проф. Димо Зафиров, "Институт за космически изследвания и технологии", БАН: "Идеята е следната, когато някой си купи дрон, също може и да е без заплащане, да може в един регистър да се впише , да му се даде номер, и когато някъде стане някаква ситуация, да се знае на кого е този безпилотен летателен апарат, от кой е купен, експлоатиран и т.н., защото в противен случай не можете и да го застраховате. Застрахователите казват - това е все едно кола без номер. "

Специфичната категория предвижда, че дронът може да лети извън зоната на видимостта, което изисква разрешение от оторизираните власти за това. При сертифицираната група засега е известно, че дроновете ще трябва да преминат през същите степени на сертификация, през които минават всички останали летателни апарати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болницата във Велико Търново търси кръводарители от кръвна група А
Болницата във Велико Търново търси кръводарители от кръвна група А
Стартира нова програма за безработни младежи
Стартира нова програма за безработни младежи