НОВИНИ

Какви теми засегнаха президентите Тръмп и Путин на срещата им в Хелзинки?

Президентът Доналд Тръмп заяви, че и САЩ, и Русия носят вина за влошаването на двустранните отношения, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
21:45, 16.07.2018
Чете се за: 03:31 мин.
По света
какви теми засегнаха президентите тръмп путин срещата хелзинки

Влошените двустранни отношения между САЩ и Русия

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Отношенията между Вашингтон и Москва никога не са били по-лоши от сега, но положението се промени след американско-руската среща на върха в Хелзинки. Дори във времето на напрежение през Студената война, когато светът беше съвсем различен от сегашния, САЩ и Русия бяха в състояние да поддържат траен диалог. Но отношенията ни никога не са били по-лоши, отколкото сега. Все пак това се промени преди около четири часа, убеден съм в това.

Той в частност хвърли вината за влошените двустранни отношения върху разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за предполагаема руска намеса в изборите в САЩ от 2016 г.

;

Предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ

Владимир Путин - президент на Русия: Президентът Тръмп засегна темата за така наречената руска намеса в президентските избори Трябва да повтора, че руската държава никога не се е намесвала и няма намерение да се намесва.

В предварителното си изказване на пресконференцията след срещата Тръмп каза, че няма причини да вярва, че Москва се е намесила чрез компютърно хакерство в изборите и че руският лидер "изключително твърдо и решително отрече такава намеса", отбеляза и Ройтерс.

Запитан дали вярва на американските разузнавателни служби, които стигнаха до извода, че Русия се е намесила в изборите, Тръмп призна, че шефът на ЦРУ му е казал, че Русия е виновна, но че той не е убеден в това.

Президентът нарече продължаващото разследване "бедствие" за САЩ и каза, че то е разделило Америка от Русия, влошавайки отношенията между двете страни.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Тези отношения никога не са били толкова лоши заради дългогодишните прояви на глупост и инат от страна на САЩ".

На пресконференцията Тръмп бе подканен от репортерите да каже поне една критична дума по адрес на Русия, но той нееднократно отказа. Запитан дали Русия изобщо има някаква вина за влошените отношения, той каза: "И двете страни са виновни. Мисля, че САЩ се държаха глупаво".

;

Кризата в Сирия

Москва и Вашингтон имат всички необходими елементи за сътрудничество по решаване на сирийската криза и могат да поемат водачеството в съдействието по преодоляване на хуманитарната криза в Сирия, заяви Владимир Путин.

Путин отбеляза, че руските и американските военни са придобили полезен опит във взаимодействието и координацията и са създали оперативни канали за връзка, което е позволило да не се допуснат опасни инциденти и непредсказуем сблъсък на бойното поле в Сирия, както по въздух, така и по суша.

Военните от двете страни като че ли се разбират по-добре от политиците, отбеляза на свой ред Тръмп.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Кризата в Сирия е сложна. Сътрудничеството между двете ни страни може да спаси стотици хиляди животи.

Путин се съгласи и обърна внимание на факта, че огромен брой бежанци в момента са съсредоточени в съседни на Сирия страни като Турция, Ливан и Йордания.

Владимир Путин, президент на Русия: Ако окажем помощ на тези хора за завръщане по родните им места, миграционният натиск над страните от ЕС и други страни може да намалее многократно. Това е важно и от хуманитарна гледна точка, и от гледна точка на решаването на бежанския проблем.

Двамата президенти казаха, че проучват начини да защитят Израел от конфликта в близост до границата му със Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Те не споменаха конкретни действия, но и двамата заявиха, че обезпечаването на сигурността на Израел е техен приоритет.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е призовавал Тръмп и Путин да премахнат иранското присъствие в Сирия.

;

Северна Корея

Путин похвали Тръмп за усилията му да реши ядрените напрежения със Северна Корея.

Владимир Путин, президент на Русия: Добре е, че започна постепенното решаване на проблема с Корейския полуостров. В много отношения това стана възможно благодарение на личната намеса на президента Тръмп, който изгради диалог в дух на сътрудничество, а не на конфронтация.

Тръмп изрази увереност, че Русия ще сътрудничи на САЩ в усилията по денуклеаризация на Северна Корея и че с Путин са се договорили да продължат започнатите обсъждания.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: В интерес на страните ни е да продължим тези дискусии и се договорихме да го правим. Уверен съм, че в бъдеще ще се срещаме често и разчитам, че ще можем да решим всички проблеми, които обсъдихме днес.
;

Кризата в Украйна

Путин съобщи, че е призовал Тръмп да повлияе на Украйна за изпълнение на Минските мирни споразумения, предаде ТАСС.

Владимир Путин, президент на Русия: При обсъждането на украинската криза обърнахме внимание колко важно е да се изпълняват добросъвестно Минските споразумения. САЩ биха могли да настояват по-решително за това пред украинското държавно ръководство.

Той добави, че позициите на Вашингтон и Москва по въпроса за Крим са различни, но заяви, че за Русия "този въпрос е приключил".

Владимир Путин, президент на Русия: Позицията на президента Тръмп за Крим е известна и той се придържа към нея, той говори за незаконност на присъединяването на Крим към Руската федерация. Ние имаме друга гледна точка. Смятаме, че проведохме референдум в строго съответствие с международното право, с устава на ООН. За нас, за Руската федерация, този въпрос е приключен. Толкова.
;

Ядреното споразумение с Иран

Руският президент заяви, че на преговорите си с Тръмп е изразил безпокойство от излизането на САЩ от иранското ядрено споразумение.

Владимир Путин, президент на Русия: Американската страна знае нашата позиция, тя е неизменна. Благодарение на ядреното споразумение Иран стана най-инспектираната страна в света под контрола на Международната агенция за атомна енергия. Това гарантира изключително мирния характер на иранската ядрена програма и способства за укрепването на режима на ядрено неразпространение.
;

Двустранното военнополитическо сътрудничество

Русия и САЩ трябва да продължат сътрудничеството си по всички военнополитически въпроси, включително по американската система за противоракетна отбрана и ядреното разоръжаване, заяви Путин.

Владимир Путин, президент на Русия: Тук влиза и удължаването на действието на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, опасната ситуация около разполагането на елементи от американската противоракетна отбрана, изпълнението на договора (от 1987 г.) за премахване на ракетите със среден и малък обсег и темата за разполагане на оръжия в космоса. Контактите между специалните служби на САЩ и Русия трябва да се превърнат в системни, например в рамките на двустранната работна група за борба с тероризма.

Той се обяви в подкрепа на продължаване на сътрудничеството на двете страни в борбата с тероризма и в киберсигурността.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Дипломацията и съвместната работа са за предпочитане пред конфликтите и враждебното отношение, продуктивният диалог е добър не само за САЩ и за Русия, но е добър и за целия свят.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още По света

Отношенията между Израел и Иран - хронология на конфликта
Отношенията между Израел и Иран - хронология на конфликта
07:55, 19.04.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Мохамед Халаф: Вероятно ще има само един удар от Израел
Мохамед Халаф: Вероятно ще има само един удар от Израел
07:23, 19.04.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Парламентарни избори в Индия
Парламентарни избори в Индия
07:16, 19.04.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Бебе носорог е най-новата аткракция на зоопарк край Лондон
Бебе носорог е най-новата аткракция на зоопарк край Лондон
07:10, 19.04.2024
Чете се за: 00:45 мин.
"Евровизия" в Швеция: Малмьо е готов за протести
"Евровизия" в Швеция: Малмьо е готов за протести
06:59, 19.04.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Вето в ООН: САЩ блокира пълноправно членство на Палестина
Вето в ООН: САЩ блокира пълноправно членство на Палестина
06:52, 19.04.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Израел атакува с ракети обекти в Иран
Израел атакува с ракети обекти в Иран
06:03, 19.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
САЩ ще гласуват против палестинско искане за пълноправно членство в ООН
САЩ ще гласуват против палестинско искане за пълноправно членство в ООН
22:55, 18.04.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Кристалина Георгиева: Европа трябва да положи повече усилия за ускоряване на растежа
Кристалина Георгиева: Европа трябва да положи повече усилия за ускоряване на растежа
22:47, 18.04.2024
Чете се за: 01:37 мин.
НАТО работи за изпращане на повече ПВО системи в Украйна
НАТО работи за изпращане на повече ПВО системи в Украйна
22:00, 18.04.2024
Чете се за: 01:12 мин.
Фасадата на изгорялата сграда на борсата в Копенхаген частично се срути
Фасадата на изгорялата сграда на борсата в Копенхаген частично се срути
21:47, 18.04.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Делото срещу Тръмп остана без двама съдебни заседатели
Делото срещу Тръмп остана без двама съдебни заседатели
21:36, 18.04.2024
Чете се за: 03:42 мин.
Топ 24
Най-четени
Румен Радев проведе среща със студенти по политология от СУ
Румен Радев проведе среща със студенти по политология от СУ
Първите официални снимки от кръщенето на принц Луи
Първите официални снимки от кръщенето на принц Луи