НОВИНИ

Какво да направим, за да не плащаме за лечение по време на лятната почивка

В последните дни една тема стана особено актуална в социалните мрежи - какви права като пациенти имаме, когато сме на почивка и ни се наложи медицинска помощ. Важно е да се знае, че всеки здравно осигурен пациент може да ползва безплатно лечение по морето, стига да носи със себе си Здравната книжка. Но важно условие е пациентът да се насочи към правилното болнично заведение, иначе медицинските услуги се заплащат.

bnt avatar logo
от Юлиана Шопова
09:45, 22.07.2017
Чете се за: 01:28 мин.
Още

При неспешните случаи, като температура, бъбречна криза или прилошаване, болният трябва да потърси помощ при общопрактикуващ лекар. След като представи здравната си осигурителна книжка той ще получи безплатен преглед, а ако джипито прецени, че той трябва да бъде прегледан при специалист, ще му издаде направление.

д-р Светлозар Георгиев, зам. директор на УМБАЛ-Бургас: "Със здравната книжка всеки семеен лекар, който пожелае, може да ги прегледа пациентите, които са се насочили, като се предполага, че проблемите на са от най-висока спешност".

В много от случаите болните плащат за лечението си, защото отиват директно в Спешният център, вместо да потърсят общопрактикуващ лекар. Там медиците установяват, че случаят не е спешен или животозастрашаващ. Тогава пациентът задължително си плаща за прегледа и направените му изследвания.

д-р Светлозар Георгиев, зам. директор на УМБАЛ-Бургас: "Такива пациенти идват сами и те са така наречените самонасочили се, които решават, че са спешни. Една част от тези пациенти, които наистина са спешни, остават и получават безплатна медицинска помощ, но тази част, която не се хоспитализира, там настъпват проблемите, защото някой трябва да плати за тяхното медицинско обслужване".

В социалните мрежи беше публикувана касова бележка, на която се виждаше, че родител е платил 125 лева, за да гипсират ръката на 7- годишното му дете. От частното болнично заведение излязоха със становище, че бащата е поискал преглед от специалист, без да има направление за такъв и без да е отишъл първо при общопрактикуващ лекар. В такива случаи дори и в държавните болнични заведение, когато болният иска да бъде прегледан от специалист без направление, той заплаща за услугата, защото няма как болниците да се отчетат пред касата.

д-р Светлозар Георгиев, зам. директор на УМБАЛ-Бургас: "Има ценоразпис, който мине примерно с някаква рана, не е за хоспитализация или той отказва обработва, се заплаща на касата и човекът се прибира".

За децата до 1 година и бременни от Университетска многопрофилна болница в Бургас са осигурили спешен кабинет и дежурни педиатри. Така родителите няма да платят нищо за прегледа.

д-р Светлозар Георгиев, зам. директор на УМБАЛ-Бургас: "Ако е до една година детето или се хоспитализира с някаква чревна инфекция, защото има Ротавирусни инфекции, няма да заплати. Но също така няма да заплати, ако е прегледан от дежурния. Но ако родителите както много пъти искат преглед от педиатър, тогава ние плащаме на този педиатър дежурството в болницата".

Почиващите, които ще прекарат повече от месец по морето, могат да сменят временно личния си лекар. Така ще получават безплатно направления за прегледи при специалист, изследвания и лекарства по касата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 200 тона дрехи са събрани в контейнерите на БЧК за година
Близо 200 тона дрехи са събрани в контейнерите на БЧК за година
Обществената баня в Панчарево е единствената край София
Обществената баня в Панчарево е единствената край София