НОВИНИ

Какво да сложим в домашната аптечка по време на грипната епидемия?

Какво трябва да имаме в домашната си аптечка, за да сме готови да посрещнем първите симптоми на настинка или грип? Медицинските специалисти съветват да не прибягваме до самолечение, но първата стъпка може все пак да е билков чай и витамини в големи количества - под формата на плодове или на хапчета - зависи от сложността на ситуацията.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
19:35, 08.01.2017
Чете се за: 00:51 мин.
Още

При първи болки в гърлото, а в студеното време - даже и още преди да ни е заболяло, препоръката е чай - мащерката е подходяща за кашлица, лайката е добър антисептик, а ехинацеята е мощен имуностимулатор. Какво друго можем да прибавим към лекарствата от първа необходимост в домашната аптечка:

Елена Бобева - магистър-фармацевт: Витамин С в големи дози, понеже той е най-добрият имуностимулатор и антиоксидант, някакъв вид парацетамол под формата на топла напитка или пък таблетки.

При грип се приемат антивирусни препарати, но е желателно да се предпишат от лекар, съветва Елена Бобева. При простуда тя препоръчват и загряващи компреси, но предупреждават, че кремовете с етерични масла са за предпочитане пред високоградусовата домашна ракия.

Елена Бобева - магистър-фармацевт: Не съм привърженик на тези методи със спиртни напитки, защото съм виждала много случаи на изгаряния. Да, хубаво е предвид студеното време да се направи масаж или загряващ компрес.

Русенецът Юлиян Беев днес купуваше лекарства за болки в гърлото. Казва, че не се запасява предварително, а купува при необходимост лекарства от най-близката аптека - в случая температуропонижаващо и масло от лавандула.

Юлиян Беев: Съпругата ми има някакъв проблем с гърлото и тя каквото каза - туй. И в интернет каквото има… - За чай ли? - Нещо за чай с лайка и сода, и какво беше още… За гаргара, за пиене, да освободи гърлото..

За да не стигнем до лекарствата в домашната аптечка, може да опитаме да подсилим имунитета си, а за това има приятен и забавен начин, подсказват го децата, които се забавляват в снега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Снежна Монтана
Снежна Монтана
Ще има ли ефект от по-високите глоби за нарушения на пътя?
Ще има ли ефект от по-високите глоби за нарушения на пътя?