НОВИНИ

Какво доведе до решението за наказателна процедура срещу Унгария?

Решението на Европейския парламент от тази седмица, да се открие процедура срещу Унгария, може да има юридически последствия. Правителството на Виктор Орбан счита гласуването за незаконно и обмисля да го оспори по съдебен път. Разделението между източните и западните държави в Европейския съюз заплашва да се задълбочи заради казуса с Унгария, което е по-големият проблем за общността.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
12:32, 15.09.2018
Чете се за: 01:02 мин.
По света

В Европарламента на 12 септември се състоя премиера - с 448 гласа "за" срещу 197 "против" и 48 "въздържали се" беше взето решение за започване на процедура заради нарушаване на европейските ценности. За първи път през 66 годишното си съществуване парламентът, стига до такава мярка.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Става въпрос за нормална процедура. При принципите на правовата държава и демокрацията не бива да се правят компромиси. Затова е важно да се изяснят обвиненията срещу Унгария. Според мен, не е достатъчно да гледаме само към Унгария, но и към Полша, Румъния и Словакия, където беше убит журналист.

Три доклада на три парламентарни комисии описват факти с нарушения на демократичните и правовите принципи в конституционната и избирателната система, правосъдието, борбата с корупцията. Застрашени са личната свобода, свободното изразяване, академичната и медийна независимост, религиозната толерантност. Унгарското правителство счита всичко това за "сборник с лъжи ".

Петер Сиярто, външен министър на Унгария: Решението на Европейския парламент е нищо друго освен дребнаво отмъщение срещу унгарците от политици, които са "за" миграцията. Това решение, осъждащо Унгария и унгарския народ, беше взето, защото ние унгарците заявихме, че миграцията може да бъде спряна.

Подобен е тонът в унгарските вестници, които с малки изключения са собственост на близки до правителството издатели. В Будапеща обаче, има и други мнения:

Янош Арани: Освен огромните пари, които ЕС ни даде, трябва да се придържаме към по-цивилизована правна норма, отколкото унгарските закони, които имаме.
Юдит Инотаи: Не следя икономическите аспекти на санкциите, но смятам, че е добре ЕС да изрази по някакъв начин несъгласие с това близко до диктатура управление.

Процедурата, която започва срещу Унгария ще бъде дълга и е малко вероятно да завърши със санкция. Дори само заради факта, че Будапеща и Варшава имат договорка да блокират с вето такива мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млад актьор избра сцената на крепостта Баба Вида за свой моноспектакъл
Млад актьор избра сцената на крепостта "Баба Вида" за свой моноспектакъл
В Европейските дни на наследството: Военното министерство отваря врати
В Европейските дни на наследството: Военното министерство отваря врати