НОВИНИ

Преди срещата на БРИКС - какво представлява тази група държави?

Докато Китай се готви за започващата утре среща на върха на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (БРИКС), жизнеспособността на клуба на бързо развиващите се страни е поставяна под въпрос предвид икономическите проблеми и острите съперничества между някои от тях, информира Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
15:04, 02.09.2017
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
срещата брикс представлява група държави

Без обединяваща политическа философия, групата никога не е била сплотена като други международни сдружения, например НАТО. При забавянето в световната икономика някои членки на БРИКС бяха по-тежко засегнати от други, а през последните седмици се изостри съперничеството между Китай и Индия предвид силното военно напрежение около спорна граница в Хималаите.

Срещата на върха, която ще се проведе основно в понеделник и вторник (4 и 5 септември) в град Сямън, дава възможност на китайския президент Си Зинпин да покаже лидерство и да представи страната си като централен стълб в управлението на глобалните въпроси през 21 век.

Представяме кратък справочник за БРИКС, перспективите пред групата и очакванията от срещата.

Какво е БРИКС?

Икономист на американската банка „Голдман Сакс“ използва акронима БРИК, за да означи Бразилия, Русия, Индия и Китай през 2001 година, определяйки четирите страни като нововъзникващи пазари, които биха могли да отправят предизвикателство към Запада. Те проведоха първата си среща на върха през 2009 година, а Република Южна Африка (РЮА) се присъедини към тях през 2011 година. Общо тези пет държави са дом на 40 процента от световното население и от 2009 г. са допринесли за 45 процента от увеличението на световния растеж, основно благодарение на Китай и Индия.

Какво се очаква от срещата в Сямън?

Дневният ред за срещата на върха под мотото „По-силно партньорство за по-светло бъдеще“, включва дискусии по съвместната работа в икономиката, сътрудничеството в политиката и сигурността и обмена на хора, както и вероятно по теми, които особено притесняват Китай и Индия като възобновяемата енергетика и борбата с климатичните промени.

Официални лица очакват също да бъде обсъдено създаването на рейтингова агенция на БРИКС като алтернатива на „голямата тройка“ западни агенции („Стандард енд пуърс“, „Финч“ и „Мудис“, бел.ред.), които някои страни обвиняват в пристрастие към западните икономики.

Може да бъде обсъдено също включване на нови членове, което според анализатори да се окаже жизненоважно за вливането на нова енергия в групата. Тази година Китай използва подхода „БРИКС плюс“, канейки лидери от Египет, Гвинея, Мексико, Таджикистан и Тайланд да присъстват на форума.

Страните от БРИКС вероятно ще се проявят като застъпници на глобализацията, макар в икономиките им да има протекционистични елементи. Това важи особено за Китай, където някои сектори все още са затворени за чуждестранни инвеститори.

Какво е постигнала БРИКС досега?

Според наблюдатели едно от основните постижения на групата е донякъде неуловимо - изместването на световния баланс на силите към развиващия се свят и спечелване на по-голямо влияние в дискусиите за световната икономика в Международния валутен фонд и Световната банка.

Обединението може да се похвали и със създаването на Новата банка за развитие през 2014 година. Тази седмица банката обяви нови кредити на стойност 1,4 млрд. долара по проекти за устойчиво развитие в Китай, Индия и Русия.

Страните от БРИКС имат демографско предимство пред западните нации, отбелязват също така анализатори. БРИКС насърчава връзките между страни, които по-рано имаха ограничени отношения.

Жизнеспособна ли е все още БРИКС?

Близо десетилетие след първата среща на върха отношенията между Индия и Китай са затруднени от политическото им съперничество по редица въпроси.

Бразилия, Русия и РЮА са в икономическа рецесия или в ранните етапи на възстановяване. Според някои между членовете на групата има твърде много разногласия и спорове, за да може тя да поеме ролята на лидер на развиващия се свят. Русия, Индия и Китай са дълбоко загрижени за проблемите на сигурността в Азия, но имат различни приоритети, а в някои отношения са и стратегически съперници, отбелязва Скот Кенеди от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

От гледна точка на управлението Индия, Бразилия и РЮА са демокрации, докато Китай и Русия не са и следователно имат конфликтни възгледи за правата на личността и по въпроси като интернет пиратството, допълва той

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ изключи от партията председателя на Общинския съвет в Септември
ГЕРБ изключи от партията председателя на Общинския съвет в Септември
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска