НОВИНИ

Какво е качеството на брашното и хляба у нас?

Хлябът, който се предлага на пазара, е качествен и без неразрешени добавки. Това е установила проверка на БАБХ, възложена от Върховната административна прокуратура. Инспекторите са установили още, че хлябът у нас се произвежда от български брашна, всички доставени до хлебозаводите и хлебопекарните от мелниците в страната. Гост по темата в "Денят започва" - д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ .

bnt avatar logo
от БНТ
07:49, 22.05.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Проверката обхвана на практика всички по-големи и по-малки производствени обекти в България, включително и търговски обекти, които пекат и предлагат хляб на място, обясни д-р д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ . Кулински.

Около 900 са обектите в България , които произвеждат хляб, независимо от тяхната големина и капацитет.



д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ: Проверките са общо 1084, от тях близо 900 са в производствени предприятия от различен калибър, 200 са в супермаркети, квартални фурни, които пекат и продават хляб на място и останалите са в търговски обекти.

При тези над 1000 проверки са издадени 67 предписания и са съставени 5 акта, обясни още Кулински. Един единствен обект от проверените е работел без удостоверение за регистрация.

д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ: Хлябът остана една от малкото храни в България, които се се произвеждат от български суровини, за много други браншове това не може да се каже.

Основните групи от предписания, които са издадени са две - едната касае хигиенните условия, а другата е свързана с пропуски в етикетирането. По думите на д-р Кулински, неразрешени съставки в хляба проверката не е установила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10-годишната Сара ще участва в олимпиадата по математика в Тайланд
10-годишната Сара ще участва в олимпиадата по математика в Тайланд
„Болница за плюшени мечета помага на децата да преодолеят страха от лекари
„Болница за плюшени мечета" помага на децата да преодолеят страха от лекари