НОВИНИ

Каква е клаузата „Включване“ в Холивуд?

На церемонията по връчването на наградите „Оскар“ на Американската филмовата академия актрисата Франсис Макдормънд разтърси шоуиндустрията с две думи - клауза „Включване“. За какво призова носителката на наградата за най-добра женска роля и какво гласи тази клауза - обяснява Цветана Кръстева за „Плюс това“.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
09:54, 10.03.2018
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

Това революция в Холивуд ли е или революция за всички жени?

Франсис Макдорманд, актриса: Моля, нека всички жени, номинирани тази вечер във всички категории, да се изправят заедно с мен. Актьорите! Мерил, ако го направиш, всички ще го направят, хайде..режисьорите, продуцентите, сценаристите, композиторите, авторите на песни, дизайнерите..Хайде! Огледайте се. Огледайте се, дами и господа, защото всички ние имаме какво да предложим и имаме проекти, които да бъдат финансирани. Не го обсъждайте с нас на тържеството тази вечер. Поканете ни в офисите си след няколко дни или елате в нашите офиси и ще ви разкажем. Ще се разделя с вас тази вечер с две думи, дами и господа: клауза „Включване“.

Не е учудващо, че малцина в онази нощ на 4 март в Холивуд разбраха какво точно иска да каже Франсис, една от най-добрите актриси в света, с 35 години живот на сцената. Самата Макдорманд призна, че е научила за клауза „Включване“ същата седмица.

;
Франсис Макдорманд, актриса: Всеки, който води преговори за участие във филм, има право да включи в договора си клауза „Включване“, което означава, че може да помолите или изискате поне половината от екипа във филма да бъде съставен от малцинства.

Автор на идеята за „клауза включване“ е преподавателката по комуникации в Университета в Южна Калифорния Стейси Смит. Преди 4 години в статия в „Холивуд рипортър“ тя предлага всички „звездни“ актьори да имат право да изискат разнообразие в екипа на филма - било то етническо, полово разнообразие или по-голямо участие за хора с увреждания. Според нея това е много наболял социален въпрос.

Стейси Смит, Университет в Южна Калифорния: Филмите разказват истории. А това е толкова важно. Те ни показват ценностите на обществото, те ни предлагат уроци, разпространяват и запазват историята ни. Но те не предоставят на всекиго еднакви възможности да участва в тях.
;

Стейси Смит, която от години изучава Холивуд, твърди, че американската филмова индустрия е изпаднала в криза на "включването", както я нарича. Смит е изследвала 800 филма, произведени в годините между 2007 и 2018 година и е стигнала до стряскащи резултати: по-малко от една трета от участниците в тях са жени, а режисьорите жени са едва 4 процента.

Стейси Смит, Университет в Южна Калифорния& Какъв е портретът на жените във филмите? В сравнение с мъжете много по-вероятно е във филмите на жените да бъде придаден сексуален облик, три пъти по-вероятно в сравнение с мъжете е те да се разсъбличат във филм, да са полуголи и е много, много по-вероятно да са слаби.

Според CNN ситуацията в Холивуд е умалено отражение на ситуацията в Америка що се отнася до заплащане и възприемане на жените. За миналата година жените са печелели 80 на сто от заплатите на мъжете, а доходите на майките и цветнокожите жени стремително са подценявани.

Стейси Смит, Университет в Южна Калифорния& Наричам това епидемия на невидимостта. Това, което виждаме на екран, не съответства на реалната действителност. От това, което виждаме на екран, в света би трябвало да има демографска криза.

Според проучванията на Смит причината за пренебрегването на жените в кино-индустрията е свързана както с вкоренени социални догми като тази, че по-добрият режисьор винаги е мъж, така и с възприятията на обществото. За половин век, нищо не се е променило, казва Смит.

;

Но сега, промяната може би започва от 4 март.

Франсис Макдорманд, актриса& Фактът, че научих за тази клауза след 35 години във филмовия бизнес, означава, че няма връщане назад.

Сега след речта на Макдорманд Американският актьор Майкъл Би Джордан, звезда от филма „Черната пантера“, обяви, че ще предвиди клауза „Включване“ във всички проекти на продуцентската си компания. Предстои да видим кой ще бъде следващият.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дефиле Уикенд в Пловдив
Дефиле "Уикенд в Пловдив"
Православната църква почита паметта на Св. мъченица Галина
Православната църква почита паметта на Св. мъченица Галина