НОВИНИ

Какво е коронавирус и какви са симптомите?

Световната здравна организация (СЗО) предоставя отговори на често задавани въпроси, цитирани от българското външно министерство.

коронавирус какви симптомите
bnt avatar logo
от БНТ
18:33, 26.01.2020
50305
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Какво е коронавирус?

Коронавирусите са голямо семейство от вируси, за които се знае, че причиняват заболявания, вариращи от обикновената настинка до по-тежки заболявания като Близкоизточния респираторен синдром (MERS) и Острия респираторен синдром (SARS).


Какво представлява новият коронавирус?

Новия коронавирус (CoV) е нов щам на коронавирус, който не е бил идентифициран по-рано при хората.


Какви са симптомите на някой, заразен с коронавирус?

Зависи от вируса, но често срещаните признаци включват респираторни симптоми, треска, кашлица, задух и затруднено дишане. В по-тежки случаи инфекцията може да причини пневмония, остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт.


Могат ли коронавирусите да се предават от човек на човек?

Да, някои коронавируси могат да се предават от човек на човек, обикновено след близък контакт със заразен пациент, например в домакинство, работно място или здравен център.


Има ли ваксина за новия коронавирус?

Когато заболяването е ново, няма ваксина, докато не се развие такава. Може да отнеме няколко години, за да бъде разработена нова ваксина.

Има ли лечение за новия коронавирус?

Няма специфично лечение за заболяване, причинено от новия коронавирус. Въпреки това, много от симптомите могат да бъдат лекувани. Следователно, лечението се основава на специфичното клинично състояние на пациента. Поддържащата грижа за заразените лица може да бъде много ефективна.

Какво мога да направя, за да се защитя?

Стандартните препоръки за намаляване на излагането и предаването на редица заболявания включват поддържане на основна хигиена на ръцете и дихателните пътища, безопасни практики за хранене и избягване на близък контакт, когато е възможно, с всеки, който проявява симптоми на респираторни заболявания, като кашлица и кихане.

Зимата и пролетта са сезоните с висока честота на респираторни инфекциозни заболявания и вирусна пневмония. Експертите предлагат да се вземат същите предпазни мерки като избягване на настинка, включително правилна вентилация в помещението и лична хигиена, избягване на дейности в местата с много хора и носене на маска или покриване на носа при кашляне или кихане.

Обърнете внимание на треската, кашлицата и други симптоми. Ако имате някой от тези симптоми, моля незабавно потърсете лекарска помощ. Пътуващите се насърчават да потърсят медицинска помощ и да споделят историята на пътуванията със своя доставчик на здравни грижи, ако имат някакви симптоми, подсказващи за респираторно заболяване, по време или след пътуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел позволи на гражданите си да пътуват до Саудитска Арабия
Израел позволи на гражданите си да пътуват до Саудитска Арабия
Двамата руски дипломати, обвинени в шпионаж, са напуснали страната ни
Двамата руски дипломати, обвинени в шпионаж, са напуснали страната ни