НОВИНИ

Има ли място фолклорът на световната модна сцена?

Tенденцията към завръщане на етно елементите в световната мода се отключи, след колекциите на дизайнери като Valentino и Изабел Маран, които включиха източноевропейските шевици в своите колекции.

bnt avatar logo
от Ина Шумарова
14:53, 25.01.2016
Чете се за: 01:45 мин.
Още

Освен със своята красота и разнообразие, шевиците ни връщат към времената, когато традиционно дрехите са били ръчно декорирани, а жените са имали свобода на творчество.

Любомир Стойков, моден експерт и пиар:
"Използването на фолклора или фолклорни елементи в модния дизайн има мисията да възвърне интереса към това автентично наследство към шедьоврите създадени от народния гений. Това е в известна степен игра върху една от най-тънките струни на човешкото възприятияе и душевност, а именно струната на историята, на миналото...на ретрото. Преди повече от 30 години при едно от свойте гостувания в България, Пиер Карден каза много спонтанно, но и твърде категорично, че българската национална носия конкурира най-добрите произведения на висшата мода. По памет: Самия аз се чувствам като джуде на фона на тези изключително скъпи шедьоври. Все повече особено в съвременната конфликтна ситуация имат нужда от национална идентичност, която много устойчиво може да бъде отстоявана чрез външността и облеклото"

Когато фолклора и модата си подават ръка с цел популяризиране на културното ни наследство изниква един въпрос, а именно дали не се превръща традиционната шевица в маркетингова стратегия.

Любомир Стойков, моден експерт и пиар:
"Много важен въпрос, много интересен въпрос и че всъщност риска е фолклора по този начин, да бъде елементаризиран, профаниран и до голяма степен размит, като една уникална естетическа ,културна и социална ценност. Трябва много внимателно, много деликатно, красиво, майсторски, професионално да се заимстват тези компоненти. Защото винаги механичното, автоматичното, инерционно принасяне на фолклора в модата, в облеклото, в украшенията може да доведе до кич, може да доведе до отблъскване на хората"

Шевицата от векове се е превърнала в един от най-стойностните, красиви, но и масово разпространени символи на народния гений. Уникална е не само с богатсвтото на орнаменти, но и с умелото съчетание на цветовете. Вдъхновен от идеята да покаже на света нашата идентичност, Цветомир Петков успешно реализира, своята колекция от мъжки сака с българската шевица.

Цветомир Петков, студент по мода в НХА:
"Трябва да се подходи към шевицата много внимателно, всяко едно нещо в нея е наследство от нашето минало. И когато ние го изопачиме, когато ние просто го използваме, за да го експлатираме с някаква маркетингова цел, ние го опорочаваме отвсякъде"

Въпреки възхищението и популяризирането на фолклорните орнаменти, все още остава въпроса: не се ли губи символиката на традиционните за българската народна носия шевици?

Любомир Стойков, моден експерт и пиар:
"Когато към тази тема се подходи професионално, когато се подходи ценностно и се потърси връзката между минало, настояще и бъдеще от професионалиста тогава не може да има основание за такава критика"
Цветомир Петков, студент по мода в НХА:
"Внимателно, с разбиране, със знание и с един голям професионален екип, който да може да изгради самата концепция за представянето му пред модерното поколение. Хората трябва да бъдат щастливи, защото фолклора продължава да живее по този начин. Той се осъвременява"

Шевицата е едно от най-ярките достижения на българското народно творчество. Днес те изкачат от миналото, за да влезнат в настоящето и бъдещето и да ни напомнят за богатата ни история.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зимна приказка с лебеди в Китай
Зимна приказка с лебеди в Китай
Коза се мисли за куче
Коза се мисли за куче