НОВИНИ

Какво е първото, което трябва да направят политиците в близките месеци?

Политолозите Антони Гълъбов и Антони Тодоров смятат, че всичко трябва да бъде обмислено добре и да не се вземат прибързани решения. Според Гълъбов има голяма вероятност в началото на декември служебното правителство да е встъпило в длъжност.

Явор Симов
от Явор Симов
17:15, 16.11.2016
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Едно от първите неща, които трябва да направят политиците, е да се върнат при избирателите.

Антони Гълъбов: "Политическите партии трябва да направят анализ на представянето си, а политиците да се опитат да обяснят на избирателите какво точно се случа. Политиците се затвориха в собствените си проблеми и това е най-лошата позиция за тях сега."
Антони Тодоров: "Политиците трябва много да внимават какво ще направят. И най-добре да влязат в стандартната процедура на предсрочни избори. Да се въздържат от това да правят бързи и необмислени промени в фундаментални закони, като избирателния. Още повече да се въздържат да предлагат свикване на Велико народно събрание по неясно какъв въпрос. Нека този въпрос бъде обсъден малко повече."

Двамата дадоха и своите прогнози за това кога можем да очакваме служебен кабинет и дали той ще е консенсусен.

Антони Тодоров: "Аз се надявам той да бъде консенсусен ,защото такава е ситуацията. Имаме президент в края на мандата си и един новоизбран президент, така че ако се получи консенсус между тях за един бъдещ парламент това ще гарантира известна стабилност."
Антони Гълъбов: "Изглежда, че за 3ти пореден път Плевнелиев ще прави служебен кабинет. Очаквам бърза процедура, най-вероятно в началото на декември ще имаме служебен кабинет. Добрият тон и провеждането на консултации ще гарантира, че този кабинет няма да бъде сменен и няма да настъпят персонални промени.
Антони Гълъбов: "Не очаквам по малък брой политически партии в парламента. Най-вероятно ще бъде пак 3 или 4 членна коалиция, която ще сформира правителство."
Антони Тодоров: "Вота за президент на първия тур беше до голяма степен партиен. Тези новости, които той показа, е много вероятно да се отразят в парламентарния вот. Ако се проведе по сегашната система най-вероятно ще бъде нещо с 3-4 партии в коалиция."

Гълъбов и Тодоров смятат, че не трябва да се бърза с промените в избирателния закон. Според тях това ще бъде абсурдно и резултатите не могат да бъдат предвидени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бит в психодиспансера в Пловдив?
Бит в психодиспансера в Пловдив?
Приключи посещението на Барак Обама в Гърция
Приключи посещението на Барак Обама в Гърция