НОВИНИ

Какво е съотношението между разходи и производителност на труда у нас?

Според предварителни данни на Евростат производителността на труда у нас е нараснала с 1.7% през 2017 г. , с което се нареждаме на девето място по ръст сред страните членки от целия ЕС. Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал коментира в "Денят започва", че производителността всъщност е много ниска, ако се мери в продукция на отработен час, всъщност тя е 15% от средната европейска и би трябвало така и да се мери. По думите му не е съвсем коректно да мерим производителността на труда по паритет на покупателна способност, а според икономиста Лъчезар Богданов пазарът на труда се влияе от производителността и трябва да се търсят политики, които да са насочени към по-бързия й ръст.

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 18.04.2018
Чете се за: 00:27 мин.
У нас
Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал: Нашите стоки и услуги, които се произвеждат, се реализират на световните пазари. Две трети от износа е за ЕС.

Според него заплатите ще продължат да растат с изпреварващо темпо.

Лъчезар Богданов, икономист: Трябва да отчитаме две много важни неща - първо стартовата база е ниска. Пазарът на труда се влияе от производителността, но от друга страна българските работници вече са мобилни от доста години, особено след 2014 г. и в този смисъл българският бизнес е изпратен пред доста голямо предизвикателство, произвеждайки с тази производителност вътре в България, трябва да се състезава обаче за тези работници с производителите във Великобритания все още, Германия, Испания и това е трудното, т.е трябва да се разсъждава в посока, в която много трудно може да притиснем заллатите от преди 5 или 10 години.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви промени в движението предстоят заради строежа на третия лъч на метрото?
Какви промени в движението предстоят заради строежа на третия лъч на метрото?
Депутат от БСП за ареста на кмета на Младост: Притеснява ни зрелищният начин
Депутат от БСП за ареста на кмета на "Младост": Притеснява ни зрелищният начин