Критична точна достигнаха отношенията между Лондон и Москва, след вчерашното изказване на британския премиер Тереза Мей, че е много вероятно Русия да стои зад нападението срещу Сергей Скрипал. Бившият руски таен агент и дъщеря му са отровени с бойно нервнопаралитично вещество от тип, разработен в Русия. Мей настоява до края на деня руската страна да даде обяснение. Кремъл определи обвиненията като несъстоятелни.

Какво представлява веществото "Новичок" и как действа?

Силно токсично и в пъти по-смъртоносно от по-известните отровни бойни газове. Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са отровени с нервнопаралитично вещество "Новичок". Разработено е в бившия Съветски съюз през 70-те и 80-те години, но се смята, че Москва не е декларирала съставките му пред базираната в Хага Организация за забрана за химическите оръжия. Може и лесно да бъде прикрито например като препарат за селскостопански цели.

Андрю Уебър, експерт по сигурност: Новичок е отровно вещество от четвърто поколение. Много по-опасно е от по-добре познатите газове Ви Екз и зарин и е между 5 и 10 пъти по-смъртоносно. Може да бъде както прахообразно, така и под формата на течност. Действието му е забавено и е достатъчно да е имало контакт с кожата на човек, за да го порази.

Химикалът предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища. Ако не получи антидот, жертвата се задушава. В случая на Скрипал, е минало много време, преди да стане ясно от какво точно трябва да бъдат лекувани той и дъщеря му.

Употребата на бойни газове е забранена и последният подобен случай беше покушението срещу брата на Ким Чен-ун преди година, когато той беше отровен на летището в Куала Лумпур с Ви Екс. До този момент, обаче, няма данни да е използван "Новичок". Според експерти, вариантите за евентуална руска връзка за два:

Андрю Уебър, експерт по сигурност: Едната възможност е Москва да е искала да ликвидира бившия си таен агент, защото го счита за предател. Другата е някой да е откраднал формулата и целенасочено да иска нападението да изглежда като дело на Русия.

Темата изостри отношенията между Лондон и Москва. Тереза Мей настоя руската страна да даде обяснения по случая до края на деня. Руският президент Путин пък я посъветва първо да достигне до дъното на случая и едва след това да бъдат отправяни подобни обвинения.

Депутат от руската Дума коментира, че нападението срещу Сергей Скрипал може да е опит на МИ-6 да предизвика скандал преди президентските избори в Русия, както и да се опорочи предстоящото домакинство на Световното първенство по футбол. Белият дом заяви пълната си подкрепа за тезата на Великобритания и определи използването на отрова срещу британски гражданин на нейна територия като "позорно".

Случаят "Сергей Скрипал"

Случаят "Сергей Скрипал"

Британската правителствена комисия за извънредни ситуации "Кобра" се събра на заседание по случая с двойния руски агент Сергей Скрипал. Според разкр...