НОВИНИ

Какво има по пазарите през празниците

Почивните дни и празничните приготовления винаги са свързани с голямо пазаруване. Великден има ясна трапеза - агнешко, яйца и козунаци. За какво най-много трябва да внимаваме, за да не си развалим празника? - вижте включването на живо на Зоя Велинова в обедните новини "По света и у нас".

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:15, 29.04.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

На Разпети петък търговията си върви, потокът от хора на Женския пазар в София не спира, видя Зоя Велинова. От всички търсени стоки за Великден най-опасно са месото и яйцата. Причината е, че все още у нас има търговци, които си позволяват да ги предлагат на открито, а не в хладилни витрини.

- Знаем, предлагането на открито е абсолютно забранено, санкционира се от закона и въпреки това то продължава, - каза Зоя Велинова. - Но в интерес на истината, при днешната нипроверка на наш екип на няколко столични пазара не открихме продажби на открито. Може би причината е това, че вали дъжд в столицата и търговците са скрили стоката си вътре.

Всички звена на Агенцията по храните започнаха специални проверки за празниците - става дума за всякакви заведения за хранене, пазари, складове, тържища. Вниманието на проверяващите е концентрирано и насочено към традиционните за консумация в този период продукти. Резултатите ще са известни след 6 май.

И малко повече за цените:

Агнешкото е между 12 и 15 лв , в зависимост от коя част на агнето е месото. С годините агнешкото леко поскъпва.

Няма промяна на цената на яйцата, защото пазарът е залят с продукция - наша, от Румъния и Полша. Цената на яйце на едро е 8 стотинки без ДДС. След това магазините ги продават за над 20 стотинки.

По време на всички празници има дежурни екипи. Сигнали в БАБХ може да подавате на тел. 0700 122 99

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Християните почитат най-тъжния ден от Страстната седмица
Християните почитат най-тъжния ден от Страстната седмица
Протестите нощ на крак във Франция се разрастват
Протестите "нощ на крак" във Франция се разрастват