НОВИНИ

Какво искат да променят 16-годишните младежи

Какво искат да променят 16-годишните? От миналата година към Агенцията за закрила на детето работи Съвет на децата. Няколко пъти годишно младежите обсъждат проблеми, които смятат за важни и предлагат решения на институциите. За сложните думи в учебниците и живота - в репортажа на Мая Димитрова и оператора Атанас Атанасов.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:43, 11.12.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Паралелепипед. На 16 сложните думи изглеждат излишни.

Виктор-Кристиян Василев - 16 години, гр. Враца: Трудни да се произнесат, както и да ги запомним.

- И ти би се борил за това?

- Ами да.

По-късно животът ги учи, че мълчанието, липсата на думи, може да бъде много по-опасно.

Жанин ал Шар Габи - 17 години, гр. Плевен: Тази общност от младежи е една от най-прикриваните, една от най-необсъжданите, която страда от много проблеми, с които не са запознати широката общественост.

За Жанин е важно да се говори за тинейджърите с различна сексуална ориентация. Отказът да се приеме личният им избор произвежда езика на омразата сред други от връстниците ѝ. Така се ражда според нея едно много опасно явление - радикализацията сред младежите. Тепърва институциите осъзнават размера на проблема.

Жанин ал Шар Габи - 17 години, гр. Плевен: В доста български градове се наблюдават такива крайнодесни групировки, които извършват нападения, както и така наречените действия на омразата.

Може ли на 16 да мразиш и чия е отговорността?

Жанин ал Шар Габи - 17 години, гр. Плевен: Тези техни виждания не са техни, но са им били насадени, те са ги възприели като свои и вече почват да ги повтарят, с нотка авторство.
;

За да бъдат по-интересни и за да бъдат чути. Децата реагират на средата, създадена от възрастните. Всичко започва с отношението в училище.

Виктор-Кристиян Василев - 16 години, гр. Враца: Има учители, които влизат да си преподадат урока без да го предадат по-интересен начин, защото така децата по-лесно ще запомнят уроците, а не да влезнат да изпитат, да си предадат урока и да излязат.

Гледната точка на децата вече може да бъде чута чрез Съвета на децата. Една от вече реализираните им идеи е увеличението на стипендиите.

Офелия Кънева - председател на Държавната агенция за закрила на детето: За децата е най-естествено да участват във взимането на решения, които ги касаят. За тях е много странно, че може да не участват. Всъщност странното е за нас, че толкова късно сме се сетили да ги ангажираме.

И дори да не успеят да премахнат всички паралелепипеди от учебниците по математика, важното е, че опитват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Докато жилищата в България поскъпват, Европа предупреждава за тревожна тенденция
Докато жилищата в България поскъпват, Европа предупреждава за тревожна тенденция
Поредна жертва - жена даде 10 000 лв. на телефонни измамници
Поредна жертва - жена даде 10 000 лв. на телефонни измамници