Онлайн-анкета сред варненци ще реши каква да бъде съдбата на едно от емблематичните места в центъра на града. След като през 80-те години проектът за търговски център пропадна, мястото повече от 30 десетилетия остава печално известно като "Дупката" - неусвоено пространство, което изглежда нелепо сред архитектурата на стара Варна.

Варна

Преди 33 години, в началото на строежа на търговския дом, са открити две крепостни стени на античния Одесос и проектът е замразен. Години по-късно е учредено дружество "Търговски дом", с акционери община Варна и държавната тогава фирма "Лазур". След увеличаване на уставния капитал, общината губи част от акациите, които са придобити от бизнесмена Георги Гергов. Общината си ги върна едва миналата година, откупувайки ги с 43 милиона лева от държавния бюджет. Сега идеята е жителите на града да решат как да изглежда това пространство.

Явор Панев-архитект "Да излезем от дупката", в този слоган искаме да разкажем цялата история...както с исторически план, така и като градоустройствени разработки

На сайта ideavarna.com може да се попълни анкетата, като предварително можем да се запознаем с цялата налична информация.


Цвета Йоцова -юрист: Дали ще се проектира търговски дом, затова за което е било съборено и пробита тази дупка, дали ще се проектира концертна зала, паркинг или каквото и да е площадно пространство.

Само за няколко дни в анкетата са участвали повече от 1300 варненци.

АНКЕТА: 
Дупката според мен е хубаво да се превърне в нещо за културен център.

За децата да е направено.За постройки ако е, въобще не си струва.

След анализ на резултатите от анкетата, в края на месец септември, ще бъде обявен международен архитуктерен конкурс за визията на пространството.