НОВИНИ

Какво каза Доналд Тръмп в първата си реч пред ООН?

Доналд Тръмп предупреди пред ООН - САЩ може и да нямат друг избор освен да унищожат напълно Северна Корея. В първата си реч от най-високата трибуна на световната дипломация, пред общото събрание на ООН, американският президент се подигра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, като го нарече човека-ракета и отправи остри думи срещу Иран, като отхвърли сключената от Барак Обама сделка за ядрена програма.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:20, 19.09.2017
Чете се за: 01:21 мин.
По света

Най-очакваната реч от дебатa на Общото събрание - дебют на Тръмп пред делегатите от над 190 страни. Американският президент оправда очакванията - фокусът беше върху престъпните режими според думите му на Северна Корея и Иран.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: "Съединените щати имат огромна сила и търпение, но ако бъдем принудени да се защитаваме, няма да имаме друг избор, освен напълно да унищожим Северна Корея. Човекът-ракета е поел на самоубийствена мисия за самия него и за неговия режим. Съединените щати са готови, имат желание и могат, но се надяваме, че няма да бъде необходимо - за това съществува и ООН. "

Ядрената сделка с Иран е най-лошата и едностранчива, подписвана някога от Съединените щати, заяви Тръмп и определи политиката на Техеран като дестабилизираща.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Не можем да позволим един режим на убийци да продължава с дестабилизиращите си действия като строим опасни ракети и не можем да спазваме споразумение, което осигурява прикритие за евентуално развитие на ядрена програма.

В началото Тръмп започна с икономическите постижения, откакто е начело на Съединените щати, а след това описа мрачна картина на света, заплашван от терор, кибератаки, международни престъпни групи и заплаха по границите. Повтаряйки своето мото "Америка на първо място", американският президент представи своята визия за световен ред - за суверенни държави, които защитават своите национални интереси и си сътрудничат.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Като президент на Съединените щати винаги ще поставям Америка на първо място, точно, както и вие като лидери на други държави ще поставяте и би трябвало да поставяте вашите страни на първо място."

Подобно на изказванията му в НАТО и тук Доналд Тръмп подчерта, че Съединените щати участват с най-голяма част в бюджета на ООН и критикува тежката администрация на световната организация.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Много често фокусът на тази организация не е върху резултатите, а върху бюрокрацията и процеса.

Веднага след като излезе от залата американският президент заяви пред журналисти, че ООН има огромен потенциал. Речта на Тръмп продължи много по-дълго от предвидените по протокол 15 минути.

На форума в Ню Йорк не присъстват президентите на Русия и Китай, а в първия ден от дебата участие взеха още президентът на Турция и премиерът на Израел. Кризата на корейския полуостров присъстваше в изявленията на повечето държавни лидери, а основният призив беше за политическо решение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на село Труд блокираха главния път Пловдив - Карлово
Жителите на село Труд блокираха главния път Пловдив - Карлово
Собствениците на земя в Бедечка  против забраната за строителство в квартала
Собствениците на земя в "Бедечка" против забраната за строителство в квартала