Новогодишната реч потвърди това, което вече свикнахме да виждаме в президента Румен Радев - едно опозиционно говорене, което в конкретния случай не подбра място. Това показа, че то е много силно в него и той не може да избяга от образа си, коментира политическият проф. Антоанета Христова.

По думите ѝ това е начин президентът да запази профила си и видимостта си. "Струва ми се обаче, че това не трябва да бъде само за себе си. Предполагам, че той има своя визия за себе си и за личната си политическа кариера."

Според Росен Карадимов от Института за нов икономически напредък президентът прави това, което може да прави най-добре - той говори от името на 2 милиона и половина избиратели. С речта си той изрази мнението на повече от тези 2 милиона и половина избиратели. Президентът няма други правомощия, освен да се обръща към нацията. По Конституция той е морален коректив на статуквото и той уплътнява максимално тази роля.

Новогодишно обръщение на президента на Р България Румен Радев

Новогодишно обръщение на президента на Р България Румен Радев

Президентът на Р България Румен Радев отправи традиционното си обръщение към нацията броени минути преди настъпването на Новата година.

"Доколкото познавам президента, не бих се наел по никакъв начин да твърдя, че той ще прави каквито и да било опити за политическо инженерство, но има два фактора, които ще определят политическия ритъм през тази година - изключително адекватната опозиционна и алтернативна позиция на БСП, която вече е факт, и президентската позиция. Ако тези два фактора сработят в резонанс като послание и като тези, то според мен политическата година ще бъде много бурна, доста непредсказуема, защото дефицитът на 2019 г. е моралният дефицит в политиката - който успее да изведе този коз напред и да докаже на хората, че предлага морална алтернатива, той ще успее в предстоящия изборен цикъл", обобщи той.

Вижте целия разговор във видеото.