НОВИНИ

Какво каза Путин на годишната си пресконференция

Руската икономика премина пика на кризата и проявява признаци на стабилизиране, заяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от световните агенции. Статистиката сочи, че руската икономика е преодолява кризата като цяло, поне пика на кризата, заяви той на годишната си пресконференция за руски и чуждестранни журналисти.

Татяна Кръстева
от Татяна Кръстева По информация на БТА
13:30, 17.12.2015
Чете се за: 04:39 мин.
По света
каза путин годишната пресконференция

Руският президент Владимир Путин каза днес, че "не вижда изгледи" за подобряване на отношенията с настоящото ръководство на Турция след свалянето на руския боен самолет миналия месец, предаде агенция Ройтерс. "Трудно е за нас да постигнем споразумение със сегашното турско ръководство, ако въобще това е възможно", каза Путин на годишната си пресконференция за руски и чуждестранни журналисти. Путин посочи, че свалянето на руския самолет е "акт на враждебност" и не разбира защо Турция го е направила. "Какво постигнаха? Може би си мислеха, че ще избягаме от там (Сирия)? Но Русия не е такава държава".

Президентът Владимир Путин каза, че Турция е действала срещу собствения си интерес със свалянето на руския боен самолет, информира агенция Асошиейтед прес. Путин посочи, че е бил смаян от това, че Анкара не се е опитала да обясни действията си, а вместо това незабавно се е обърнала към НАТО за помощ.

;

По думите му правителството разчита на растеж на икономиката от 0,7 процента през 2016 година, 1,9 процента през 2017 година и 2,4 процента през 2018 година, информира ТАСС. Той призна необходимостта от коригиране на федералния бюджет за догодина заради спада на цените на енергоносителите. Според него цена от 50 долара за барел през 2016 година е прекалено оптимистичен сценарий. Изчислили сме бюджета за 2016 година при цена 50 долара за барел. Това е много оптимистична оценка днес. Сега тя е вече 38 долара. Затова ще трябва да коригираме бюджета, посочи държавният глава.

По думите му златно-валутните резерви на страната са солидни. Той уточни, че те възлизат на 364 милиарда долара и допълни, че отливът на капитали се забавя, а бизнес активността в икономиката проявява признаци на стабилизиране. Путин заяви, че в резултат на положителната работа на правителството безработицата е на равнище около 5,6 процента. Според него понижаването на външния дълг на страната е положителната страна на западните санкции срещу Русия, въведени заради ролята на Москва в украинската криза. Руският президент отбеляза, че бюджетният дефицит на равнище 2,8-2,9 процента от брутния вътрешен продукт е удовлетворителен.

;

Руският президент Владимир Путин подкрепя инициативата на САЩ за подготовка на резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно Сирия, предаде ТАСС.

"Ние в общи линии поддържаме инициативата на Съединените щати, включително и за подготовка на такава резолюция. С проект на тази резолюция пристигна (в Москва) държавният секретар на САЩ Джон Кери)", каза руският лидер на редовната си годишна пресконференция за медиите днес. Той изрази надежда, че инициативата на САЩ за резолюция на Съвета за сигурност ще удовлетвори и сирийското ръководство, след като то се запознае с проекта.

Путин подчерта, че Русия никога няма да се съгласи някой отвън да налага на Сирия кой да я ръководи. "Това просто абсолютно не се побира в здравия разум, нито в международното право", подчерта руският президент. Той посочи, че е говорил по тази тема и на срещата си с Кери. "Нашата позиция не се променя, тя е принципна. Ние смятаме, че само сирийският народ трябва да определи кой да го управлява и по какви стандарти и правила", каза той.

На зададен му въпрос Путин отбеляза, че не е уверен, че Русия има нужда от постоянна военна база в Сирия. "Някои и у нас смятат, че ни е нужна база. Аз не съм уверен в това", каза той. Президентът поясни, че наличието у Русия на ракети със среден обсег, изстрелвани от море или от въздуха, й позволява да оперира на големи разстояния и й дава достатъчно възможности да нанася удари по потенциални врагове, поради което може и да няма нужда от постоянна база в Сирия.

Путин каза, че Русия ще продължи въздушните удари в Сирия, докато сирийската армия има нужда от тях. Той анализира начина, по който е възникнала терористичната групировка "Ислямска държава". Според него тя защитава нелегалната търговия с петрол и вероятно икономически интереси на трета страна в региона.
"Възникна вакуум, после възникнаха елементи, свързани с търговията с нефт, и тази ситуация се оформяше от години. Там е организиран бизнес, контрабанда в огромни промишлени мащаби. После, за защита на тази контрабанда и на незаконния износ, бе нужна и военна сила. И много добре бе използван "ислямският фактор" за привличане там на "пушечно месо" под ислямски лозунги. А всъщност се разиграва един театър, свързан с икономически интереси. И започнаха да докарват там (бойците на джихада). Ето така, според мен, възникна ИД", посочи Путин.

На пресконференцията в Центъра за международна търговия в Москва тази година - 11-а по ред - се събра рекорден брой журналисти - 1390 представители на руски и чуждестранни медии.

;

Руският президент Владимир Путин каза днес, че Русия има в Източна Украйна хора, които изпълняват определени военни задачи, но не е разположила редовни войски там, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.
"Никога не сме казвали, че там няма хора, които изпълняват определени задачи, включително във военната област", заяви Путин. "Но това не значи, че там има руски (редовни) войски", каза той. По думите му Русия е готова да убеди сепаратистите в Източна Украйна, че е необходим компромис, за да се постигне политическо уреждане на конфликта. Путин каза, че очаква търговските отношения с Украйна да се влошат, но отбеляза, че Москва няма да налага санкции на Киев във връзка с търговското му споразумение с Европейския съюз.

Попитан дали Русия е готова да размени двамата мъже, които според Украйна са руски войници, за украинския пилот Надежда Савченко и други затворници, Путин отговори, че ако има някаква размяна, тя трябва да е равностойна, а подробностите може да бъдат обсъдени с украинските власти.

По думите му Русия иска бързо уреждане на конфликта в Източна Украйна. "Ние не сме заинтересовани от изостряне на конфликта. Напротив, заинтересовани сме от това конфликтът да бъде уреден колкото се може по-бързо, но само не чрез физическо ликвидиране на хора в Югоизточна Украйна", заяви той.

Путин призова украинското правителство бързо да одобри законодателство за произвеждане на местни избори, но каза, че Киев нарочно се бави.

;

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва има готовност и желание да развива отношенията с Вашингтон, независимо кой е президент на САЩ, предаде ТАСС. Но "трябва първо да разберем кой ще е той" - новият американски лидер, добави държавният глава на Русия.

Посещението в Москва на държавния секретар на САЩ Джон Кери тази седмица "показа, че общо взето и американската страна е готова да върви към съвместно решаване на въпросите, които може да бъдат решени само съвместно", заяви Путин. "Това по принцип вече е разумна позиция, която сме подкрепяли и ще я подкрепяме" и занапред, увери той.

Русия никога не се е затваряла, когото и да избере американският народ, подчерта Путин. "Те са, които през цялото време ни подсказват какво трябва да правим в страната си - кого да избираме, кого да не избираме, с какви процедури. Ние обаче никога не го правим, не се пъхаме в работите им", изтъкна той.

За два часа, откакто започна голямата пресконференция на руския лидер, той отговори на въпросите на 19 журналисти. Най-голям брой от тях - 9 въпроса, засягаха международни проблеми, свързани с Турция, Сирия, Украйна, Грузия и САЩ, както и с международната организация ФИФА. Шестима репортери имаха въпроси от икономическата сфера. Засега са по-активни представителките на "слабия пол" - въпроси успяха да зададат 11 от тях, отбелязва ТАСС

;

"Турски поток" ще бъде построен, ако Турция издейства гаранции от Брюксел. Това каза днес руският президент Владимир Путин, който дава голяма пресконференция, предаде ТАСС.

Ние не сме прекъснали преговорите. Трябват ни писмени гаранции от Еврокомисията, че всички маршрути, включително и възможният маршрут през Турция към Европа, са не само изпълними, но и приоритетни и Еврокомисията ще подкрепя проекта. Ако турските партньори представят на Газпром такъв документ от Брюксел, ние ще продължим напред. Засега обаче, за съжаление, го няма, заяви руският държавен глава, подчертавайки, че съдбата на проекта не зависи от Русия.

Руската страна не е влагала 3,5 милиарда долара в АЕЦ "Аккую" в Турция, а преговорите с турската страна по този проект продължават, каза още Путин на днешната пресконференция, цитиран от ТАСС.

Въпросът за бъдещето на този проект трябва да се решава на корпоративно равнище - това е чисто търговски въпрос и ние не сме направили нито една стъпка, която да накърни нашите икономически интереси", допълни руският държавен глава.

През 2013 г. Турция възложи на Росатом изграждането на АЕЦ в южния турски град Аккую.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още По света

Олимпийският огън беше запален в Гърция
Олимпийският огън беше запален в Гърция
13:48, 16.04.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим
Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим
12:50, 16.04.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Опасно близо сме до ядрена катастрофа, предупреждават от МААЕ
Опасно близо сме до ядрена катастрофа, предупреждават от МААЕ
11:55, 16.04.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Гори историческата сграда на Стоковата борса в центъра на Копенхаген (СНИМКИ)
Гори историческата сграда на Стоковата борса в центъра на Копенхаген (СНИМКИ)
11:18, 16.04.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Коралите по света побеляват и дори умират заради глобалното затопляне
Коралите по света побеляват и дори умират заради глобалното затопляне
10:42, 16.04.2024
Чете се за: 01:35 мин.
Експерт: Нетаняху иска по-широка война, за да избута до ноември и да изчака Тръмп
Експерт: Нетаняху иска по-широка война, за да избута до ноември и да изчака Тръмп
08:31, 16.04.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Масови протести в Грузия
Масови протести в Грузия
07:35, 16.04.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Ще отговори ли Израел на иранската атака?
Ще отговори ли Израел на иранската атака?
07:25, 16.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
Отвориха една от най-големите атракции в Япония
Отвориха една от най-големите атракции в Япония
07:14, 16.04.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Външните министри от ЕС заседават извънредно след атаката на Иран срещу Израел
Външните министри от ЕС заседават извънредно след атаката на Иран срещу Израел
06:29, 16.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Откриването на Олимпиадата в Париж може да не се състои край река Сена
Откриването на Олимпиадата в Париж може да не се състои край река Сена
22:38, 15.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Началникът на ЦАХАЛ обеща отговор на иранската атака
Началникът на ЦАХАЛ обеща отговор на иранската атака
22:09, 15.04.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Топ 24
Най-четени
Балканска Коледа с коледния фестивал SOFIA MEZI
Балканска Коледа с коледния фестивал SOFIA MEZI
Румяна Бъчварова: Продължаваме съдебната реформа
Румяна Бъчварова: Продължаваме съдебната реформа