НОВИНИ

50 на сто от българите подкрепят членството на България в ЕС

Десет години след приемането на страната ни в ЕС, българите остават едни от най-големите еврооптимисти - 50 % имат положително отношение към общността. Това е извод от социологическо проучване на "Алфа рисърч", проведено през септември сред 1021 души от цялата страна. Кои са най-важните предимства от членството ни в Евросъюза и какви са притесненията на българите за неговото бъдеще, разказва Зоя Велинова.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
21:20, 17.11.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Според изследването най-големи еврооптимисти са по-младите българи, с по-високо образование и мобилност, които са се възползвали най-пълноценно от предимствата на членството ни .

Иначе през последните 10 години от влизането ни в Евросъюза досега, одобрението се запазва в рамките на 50% , срещу 16% неодобрение и 34% неутрално отношение.

По-сдържана е обаче оценката на българите в личен план. 19% от живеещите тук смятат, че перспективите им се увеличават, а 15 на сто се възприемат като губещи.

Геновева Петрова - изп. директор на Алфа Рисърч: Все повече българи се идентифицират с общоевропейски въпроси. и реален процес на интеграция все пак се случва и то в години когато ЕС преживява кризи. Но въпреки това сред българите има консенсус , че няма по - оптимистична алтернатива за българите освен членството в ЕС.

Кои са основните притеснения,свързани с еврочленството ни?

Докато преди 10 години сме очаквали закриване на предприятия заради нахлуване на вносни стоки, сега опасенията са от двойния стандарт в качеството на храните, намалена покупателна способност и трафика на хора и наркотици

Оказва се, че румънците много повече от нас вярват, че гласът им се чува в Европейския съюз. Според анализа 36% от българите смятат , че са чути, а подобно проучване в Румъния показва доста по-висок процент 55 на сто.

Румънците са и по критични към Евросъюза и го възприемат първо като бюрократичен и след това като демократичен. За разлика от тях, ние , българите го приемаме предимно като демократичен.

Анжела Кристел - представител на ЕК в Румъния: Влизането в Шенген силно се подкрепя от хората и в Румъния , и в България. Що се отнася до нагласата за влизане в еврозоната ,в Румъния подкрепата е по - голяма , отколкото в България.

Българинът остава оптимист за бъдещето на Европейския съюз. 40% очакват той да се развива като по-стабилен и единен, докато само 18 на сто на обратното мнение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
51-годишен българин е убит в Кипър
51-годишен българин е убит в Кипър
Парламентарни скандали - коментират Тома Биков и Крум Зарков
Парламентарни скандали - коментират Тома Биков и Крум Зарков