НОВИНИ

Какво очакват в Азия от срещата между Тръмп и Ким Чен-ун?

За последни новини около предстоящата безпрецедентна среща и очакванията за нея - коментар на кореспондентът на БНТ за Азия Георги Джартов. За международните анализатори в Азия резултатът от срещата между двамата лидери остава напълно непредсказуем, обясни Джартов.

bnt avatar logo
от БНТ
18:19, 11.06.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Ким Чен-ун и Тръмп не се вписват в традиционните разбирания за политически преговори, които обикновено се случват тихо и далеч от светлините на световните медии. Според повечето анализатори, резултатът ще зависи изцяло от личния контакт, който двамата доскорошни врагове ще установят в рамките на няколко часа. Дори форматът на срещата утре остава неясен.

Според американски дипломати двамата лидери ще разговарят първо на четири очи, преди към тях да се присъединят техните съветници. Няма информация колко време се очаква да продължат дискусиите. Въпреки това, според сингапурски източници, Ким Чен-ун има намерение да отпътува обратно към Пхенян рано следобед, което не оставя много време за продължителни преговори.

Неяснотите оставят водещите азиатски медии да спекулират предпазливо какъв би бил резултатът от срещата утре. Темата не е водеща за китайския официоз „Глобал таймс", който съпоставя фиаското от срещата на Г7 с напредъка на Шанхайска организация за сътрудничество. Японският „Асахи Шинбун" също не отделя особено внимание на предстоящите разговори утре.

Единствено медиите в Сеул следят всеки детайл от подготовката за срещата, която ще предопредели перспективата за Корейския полуостров. Бъдеще, което остава повече от неясно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лесно ли е да си бесарабски българин в България
Лесно ли е да си бесарабски българин в България
Феномена: Време е Бразилия да вдигне шестата Световна титла
Феномена: Време е Бразилия да вдигне шестата Световна титла