НОВИНИ

Какво още трябва да се случи...

...че президентът на Македония проф. Георге Иванов да разбере, че не става за мястото, което заема вече втори мандат. Кой още трябва да му звънне отнякъде като онези от Държавния департамент на САЩ или от НАТО, или да му каже в очи, както Федерика Могерини в Скопие в четвъртък, че отказът му да даде мандат на втората по броя на депутатите партия в новоизбрания парламент е сериозно нарушение на конституцията на страната.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
18:58, 03.03.2017
Чете се за: 02:46 мин.
Истории
случи

Ама, за какво спазване на Конституцията говорим. Хубаво, най-напред връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на политическата сила с най-много представители в парламента – Никола Груевски на ВМРО-ДПМНЕ. Груевски започна преговори със своя досегашен партньор Али Ахмети от Демократичния съюз за демокрация, но двамата в крайна сметка не се разбраха. Логиката на парламентарната процедура изискваше Иванов да извика лидера на СДСМ Зоран Заев и да му връчи мандата, както се полага и както е в стандартите на демократичните държави. Не, Иванов реши съвсем друго - реши да промени правилата, при това, както се казва, между двете полувремена на мача. Той заяви, че която партия му донесе подписите за подкрепа на повече от 60 депутати, значи, гарантирано парламентарно просто мнозинство, на него ще възложи съставянето на следващото македонско правителство. Прозрачна работа - това си беше възможност за втори шанс за Никола Груевски да опита да уговори Али Ахмети в името на старото приятелство и бизнес-партньорство да съставят кабинет. Да, но Заев излезе по-печен и пръв събра не 61, а цели 67 депутатски подписа. Събра ги с подкрепата на три от четирите партии на албанците в парламента. И когато го връчи на президента Иванов, онзи поиска ден-два за консултации и размисъл.

Това искане на мислителя Иванов светна не малка червена лампичка, а огромен прожектор. Какво ще консултира, когато ситуацията е ясна, процедурата е разписана, както казват юристите, връчвай и толкова, готви се да си изкараш президентския мандат заедно с правителство, което не те харесва. Е, и друг път се е случвало, ама се намира начин и при добро възпитание и политически разум нещата вървят някак си... Но понеже проф. Георге Иванов в качеството си на държавен глава на Република Македония втори мандат живее със самочувствието, че е спасител на страната и народа си, макар че прави всичко наопаки, отказа да даде мандат на Зоран Заев. Иванов направи това на лична среща със Заев, който от изненада, че е отишъл за едно, а получава друго, дори не посмя и не можа да реагира както трябва. После, когато се съвзе от неприятната изненада, обяви, че президентът е извършил държавен преврат и че последиците от това ще си ги носи той, живеещия в хубавата вила на хълма Водно над Скопие някогашен университетски професор. А, да не забравя, и Доктор хонорис кауза на БАН, моля ви се. Да вземеш тези, които го предложиха и му уредиха почетното академично българско звание и да им счупиш главата, както би казал някой от моите от родния ми Петрич.

Навремето умни хора ни учеха, че когато се вземе някакво политическо решение, колкото и грешно да е то, най-лесната работа е да му се намери аргументация. Сега аргументацията на Иванов е, че ако Заев направи правителство с подкрепата на трите партии на албанците, то програмата на подобен кабинет ще се основава на тяхната така наречена Платформа, изработена по идея на албанския премиер Еди Рама. Ние сме писали за този документ на това място тук, разнищили сме го и като мотив, и като инструментариум, и като политическа бомба, която може да избухне всеки момент, ако не бъде подставена под строг контрол. С Платформата трябва да се внимава, това е ясно. Но когато Груевски разговаряше за правителство преди двадесетина дни със същия този Али Ахмети, подписал въпросната Платформа, това не пречеше на президента, а когато Заев се договори със същия Ахмети, това изведнъж стана опасно. Пак и албанците си ги знаем - използват всяка ситуация за повече претенции за правата си, такива са. Но на мене не ми е напълно ясно защо едно съобразено с духа и буквата на Конституцията на страната решение трябва да се отлага и да се поставя в зависимост не от вече предприето или извършено действие, а от предположението, че някога- някога, в някаква конкретна политическа ситуация то би могло евентуално да бъде пуснато в действие. Е, не го разбирам, Бога ми.

Всъщност, разбирам го. Георге Иванов иска да изглежда патриот – герой, който слага главата си на политическия дръвник в името на Македония. Как беше после- и певци песни за него пеят, така ли? Хайде, де! Иванов спасява главата и дъното на гърба на Никола Груевски, на когото никак не му се отива в опозиция, въпреки че вербално уж бил готов. Готов бил, ама друг път! Когато си бил начело на властта в страната в продължение на цели десет години непрекъснато, когато си спечелил решаващите парламентарни избори на 11 декември, макар и само с предимство от двама депутати, когато си получил първи мандата за съставяне на правителство, но не си могъл да убедиш досегашните си партньори да те подкрепят, когато държиш в джоба си президента и го въртиш като марионетка, но когато от Специалната прокуратура ти размахват още две-три готови обвинения за злоупотреба с властта и корупция, а ти вече имаш едно в съда, как да ти се ходи в опозиция, бе хора. Като започнат да идват едни призовки, едни работи, гледай какво става...

Та, казвам си - този македонски държавен глава, който, да не забравяме, е ДХК на БАН, очевидно ще завърши и втория си мандат без да е взел едно разумно и смислено политическо решение.

Жалко, че се познаваме лично.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в производствено хале горя в Пловдив
Пожар в производствено хале горя в Пловдив
Мевлют Чавушоглу и Зигмар Габриел ще се срещнат на 8 март в Германия
Мевлют Чавушоглу и Зигмар Габриел ще се срещнат на 8 март в Германия