НОВИНИ

Какво означава проектът на Илън Мъск за глобален високоскоростен интернет?

Изграждането на широколентов интернет, достъпен от всяка точка на планетата вече е една крачка по-близо. Компанията на милионера-визионер Илън Мъск изстреля успешно два сателита, които поставиха началото на проекта му Стар Линк. Вижте разговора за това с предприемача Александър Ненов.

bnt avatar logo
от БНТ
07:07, 23.02.2018
Чете се за: 00:45 мин.
Още
Александър Ненов, предприемач: Този проект има за цел да достави интернет на места, на които са напълно недостъпни към този момент за обикновени интернет доставчици, тези, които прокарват интернет чрез кабели. Проектът на Мъск иска да пребори тези водни пространства, които ние свързваме с едни доста сериозни структури, които минават под водата, но те са доста рискови. Целта е високоскоростен интернет във всяка точка на света. Това, което се крие в идеята на Мъск, най-вероятно, е да стигнем до комуникация с Марс или с Луната. Идеята на Мъск е да направи услугите и много по-евтини.

В студиото на "Денят започва" Ненов обясни, че идеята на проекта не е само да бъдат изстреляни само два спътника, а 11 000 и този проект ще продължава в следващите някъде около 5,6 години, докато се направи тази огромна мрежа, а тя ще е на около два пръстена от земята. Той каза още, че целта не е просто да имаме по-бърз интернет, а да имаме нов тип услуги като например една от идеите е правене на операция от хирург в Ню Йорк на пациент в Европа, когато сигурността на интернет е изключително важна.

Александър Ненов: Този тип интернет ще ни даде изцяло нов тип интернет услуги, каквито не сме предполагали. Интернет е несигурен до толкова, доколкото несигурни сме ние и начина, по който боравим с него.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Твоите права: Хиляди българи измамени в Германия
"Твоите права": Хиляди българи измамени в Германия
Протести в Румъния след доклада на правосъдния министър
Протести в Румъния след доклада на правосъдния министър