20-25% от децата у нас страдат от затлъстяване, а някои от тях от свръхтегло. През последните години спциалистите от хранене и диететика създават нови наредби за моделиране на храненето. "Важно е да се направи режим - контролиран модел на хранене. Добре е родителите да бъдат информирани и да имат своята отговорност с топла закуска i подкрепителни хранения. Това каза в "Денят започва" проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, която допълни още, че е добре децата в училищата да имат достъп до здравословни храни - ябълка,банан, морков и да има по-голяма информираност за здравословния начин на живот.

Проф.Донка Байкова, специалист по хранене и диететика: Бюфетното хранене не съответства на препоръките, а училищните столове не предлагат достатъчно вкусна храна. Заради това децата се хранят на улицата с тестени храни. Ние нямаме предлагане на здравни знания в нашите училищни програми. Това се счита за лукс или е времеемко, което не е необходимо. 5-15% деца ще имат възможност да надграждат своите знания след училища. Всички би трябвало да го правят.

Проф.Байкова коментира още, че трябва да се ограничат всички агресивни реклами на вредни храни и използването на думи като "супер" и "звездни".