Какво печели Страсбург от сесиите на Европейския парламент в града и от другите европейски институции в него? Пълни хотели, хиляди работни места и икономически ползи - Надежда Василева и Лъчезар Ораков по темата.

Полетът на лебеди тук не е необичайна гледка. И дори и в делнични дни наоколо властва спокойствието. Страсбург, чието име означава "градът на пътищата", през годините е обект на спорове и битки между Германия и Франция. А днес - символ на помирението.

Малката армия от чиновници, евродепутати, сътрудници, журналисти, която всеки месец за 4 дни се пренася в града за пленарните сесии, не променя облика му. А жителите на Страсбург са доволни, защото хилядите посетители запълват хотелите и ресторантите.

Лионел е собственик на апартамент, който дава под наем често именно за хора, които работят за Европарламента.

Лионел: По време на всички пленарни сесии апартаментите са заети, и то няколко месеца по-рано. Тоест имаме много ползи от това, че Европейският парламент е тук.

Проучване от последните години показва влиянието на европейските институции в Страсбург. Освен Европарламентът, тук са и сградите на Съвета на Европа и Европейският съд за правата на човека.

Науел Рафик-Елмрини - заместник-кмет на Страсбург: Според това проучване, дейността на европейските институции носи икономически ползи за града и по-глобално погледнато за целия район на Страсбург. Те осигуряват около 4 процента от работните места. Или около 11 600 човека работят нещо, свързано с европейските институции. Също така за една година европейските и дипломатическите институции носят около 635 милиона евро за територията на Страсбург.

Поддържането на сградата на Европарламента в Страсбург и преместването на депутатите и техните сътрудници за няколко дни всеки месец обаче струва на бюджета около 200 млн. евро годишно. Тирове пренасят документи и техника, необходими за работата от Брюксел за Страсбург. И после отново към Брюксел.

Джауме Дук - говорител на Европейския парламент: Разбира се, че е много по-скъпо от това да имаме само една сграда на Европейския парламент в Брюксел, но мисля, че по-важен от парите е мирът. Фактът, че Европейският парламент е базиран в Страсбург, е свързан със символиката на Страсбург като град на мира.

Поредните важни решения за милиони европейци са взети. Поредната пленарна сесия е в историята. А червеният килим е готов да посрещне следващите герои от новините.


БНТ изпълнява проект"Европа" с финансовата подкрепа на Европейския парламент.