НОВИНИ

Какво пише в доклада за ЧЕЗ? - коментар на Валентин Николов и Таско Ерменков

Какво проучиха депутатите по сделката за ЧЕЗ, какво записа в доклада си и до какви изводи стигнаха? За енергийната сага и политическите ѝ измерения - в студиото на "Още от деня" темата коментираха на депутатите Валентин Николов от ГЕРБ и Таско Ерменков от БСП.

bnt avatar logo
от БНТ
18:49, 10.05.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Валентин Николов припомни, че комисията беше създадена, тъй като сделката изненада българския народ от една страна, а от друга - защото опозицията много яростно нападна управляващите, че стоят зад тази сделка. Комисията беше създадена на паритетен принцип.

Валентин Николов, ГЕРБ: "Като управляващи нарочно се съгласихме да бъдем малцинство, дадохме председателството на опозицията, която яростно ни нападна, и чакахме накрая да видим резултатите. Всъщност резултатите са никакви."

Николов призна, че комисията е действала много конструктивно, а председателят ѝ е бил много активен. Той обаче подчерта: "всички отговори бяха дадени на една комисия, която беше съвместна между комисията "Енергетика" и комисията за наблюдаване на службите (най-общо казано), където беше извикана и "Инерком", и Банката за развитие. Т.е. ние потвърдихме всички отговори, които получихме оттам".

По думите на Таско Ерменков, е станало ясно, че има банкова тайна за българския парламент, на който се отказва информация относно това каква кореспонденция е водена между банки и "Инерком".

Таско Ерменков, БСП: "Разбрахме, че съветник на премиера на Република България получава по интернет едно листче с финансиращи институции, които премиерът засекретява в нашето деловодство по неизвестни причини. В тях е показано кои са финансиращите институции според чешката страна и според премиера, защото той го е засекретил."

Ерменков посочи, че комисията е имала обещание от Министерство на икономиката като принципал на Българската банка за развитие, че ще бъде изпратен отговор за кореспонденцията, която е водена, но до този момент такъв отговор няма.

Таско Ерменков, БСП: "Единственото нещо, което не можахме да разберем е, как една такава фирма, която е неизвестна, изведнъж успя да убеди банки да ѝ отпуснат 340 млн. евро."

Ерменков обясни, че политическо опекунство означава, че политици на високо политическо ниво като личности стоят зад тази сделка. Той не се ангажира с имена.

На въпрос дали са разбрали кой и как финансира сделката, Валентин Николов посочи, че самата Гинка Върбакова е заявила, че се водят преговори с консорциум от международни банки.

Валентин Николов, ГЕРБ: "Ние сме питали три банки, които присъстваха на този лист. Българската банка за развитие каза, че е дала намерение, че може да се заинтересува от рефинансирането на един кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие, а другата банка каза, че също е обявила намерение, но няма действие към момента."

Николов подчерта, че в резултат на работата на комисията е станало ясно, че никой от ГЕРБ или от правителството не стои зад тази сделка, което посочи и самият Ерменков. Той беше категоричен, че Българската народна банка е независим орган и не е подчинена на Министерски съвет. Зам.-председателят на комисията от ГЕРБ се обърна към Ерменков и го попита дали смята, че и БНБ е влязла в "завера" за реализирането на сделката с ЧЕЗ?

На въпрос дали сделката за ЧЕЗ може да се определи като прозрачна, Валентин Николов заяви: "Няма нищо притеснително, поради факта, че има регулаторен орган, който ще следи всяка стъпка." Той каза, че ще бъде учуден, ако сделката се осъществи. Въпросът е обаче какво следва след това.

Таско Ерменков се обърна към КЕВР и попита дали след влизането в сила на закона собственикът на ЧЕЗ е изпълнил задължението да ги информира, че има намерение да го продаде?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Получено е разрешение два непалски хеликоптера да издирват Боян Петров
Получено е разрешение два непалски хеликоптера да издирват Боян Петров
Най-възрастният австралийски учен почина на 104 години с евтаназия
Най-възрастният австралийски учен почина на 104 години с евтаназия