Докладът на Медицински надзор относно случая с починалото 3-годишно дете в София не показа пропуски в работата на лекарите. Какво обаче показва вътрешна проверка в здравното заведение - гост с коментар в Сутрешния блок на БНТ беше проф. д-р Иван Литвиненко, детски невролог от болница "Проф. Иван Митев".

Ние също направихме проверка и заключихме, че няма допуснати никакви пропуски от лекарите, същото заключи и проверката на одита, категоричен е проф. Литвиненко. Бих благодарил с голямо уважение на Лекарския съюз, който този път застана зад съсловието, допълни медикът.

Проф. д-р Литвиненко посочи и кои според него са основните причини да се стига до подобни тежки ситуации.

Проф. д-р Иван Литвиненко, детски невролог, болница "Проф. Иван Митев": Това касае цялостната система на здравеопазване, броя лекари, броя сестри. В последните години намаля броят на педиатрите и ще намалява. С началото на реформата намаля броят на сестрите, обслужващи детския контингент. Огромна част от децата се обслужват не от педиатри, а от общопрактикуващи лекари.
БЛС: Двустранна пневмония е причина за смъртта на 3-годишното дете

БЛС: Двустранна пневмония е причина за смъртта на 3-годишното дете

Първа реакция на Българския лекарски съюз след смъртта на 3-годишното дете, което почна в Пирогов след като обиколи още 2 болници. От съсловната орган...

Проф. д-р Литвиненко съобщи още, че педиатърът, приел за лечение починалото дете, се е върнал на работа след приключването на проверката.

Проф. д-р Иван Литвиненко, детски невролог, болница "Проф. Иван Митев": Д-р Елена Георгиева - вчера беше първият й работен ден, беше посрещната с овации. Аз не знам тя как издържа.

Клиничните пътеки в педиатрията са едни от най-ниско платените, подчерта още проф. д-р Литвиненко.

След проверката за смъртта на 3-годишното дете: Педиатърката отново на работа

След проверката за смъртта на 3-годишното дете: Педиатърката отново на работа

Първа реакция на Българския лекарски съюз след смъртта на 3-годишния Александър. Броени дни, след като докладът на медицинския надзор потвърди, че ням...