През последната половин година европейските дипломати се шегуваха, че естонците се интересуват само от е-проблеми и е-решения. Но това не е съвсем точно, макар "цифровото общество", както естонците се наричат, да успя да постави на дневен ред на политическата маса на Европа именно дигиталните проблеми.

Бившата електроцентрала на естонската столица - тук започна председателството на Естония. Страната се фокусира върху 5 взаимносвързани сектора на цифровизацията - свободно движение на данни, смарт икономика, електронна търговия, електронно правителство, доверие и сигурност.

Юрий Ратас - премиер на Естония: Строим дигитално общество и това е наш основен приоритет. За едно цифрово общество са необходими 3 конкретни неща - правилната инфраструктура, точните правила и точният подход. Виждаме, че в действителност вече има дигиталното общество и работата вече е започнала.

6 месеца по-късно Естония наистина успя да накара европейския политически елит да заговори на дигитален език. Скоро бизнесът ще може по-лесно да изплаща ДДС при трансгранични продажби на стоки, вече онлайн бизнесът няма да плаща данъци само в страната, в която е регистриран, но и там, където печели. Беше постигнат консенсус за реформа на европейските телекоми.

Горещите картофи през последните 6 месеца - Брекзит и миграция. В преговорите за излизане на Великобритания от съюза Естония успя да задържи единни 27-те и изпълни мисията да приключи първата фаза от преговорите. По отношение на миграцията Естония не успя да довърши най-трънливият проблем - реформата на Дъблинския регламент. В сферата на социалната политика Европейският съвет изненадващо постигна съгласие относно позицията си по директивата за командироването на работници, Естония успя да осигури подкрепа и за Стълб за социални права на европейските граждани. В сферата на отбраната 25 страни-членки подписаха Постоянното структурирано сътрудничество.

Особено съм щастлив да отбележа, че по време на естонското председателство постигнахме значителен напредък за отбраната на Европа.

Но един от безспорните успехи е нещо, което мнозина мислеха буквално за невъзможно - да бъде постигнато съгласие в Европейския съвет за 4 законодателни инициативи, които да подготвят европейския пазар за електроенергия за повече възобновяеми източници. Проектът Северен поток-2 също попадна в полето на естонците - през ноември Еврокомисията предложи нови регулации за обща юрисдикция върху всички газопроводи, които влизат в блока - нещо, което би намалило печалбите на газопровода Северен поток-2.

А през всички 6 месеца неизменно присъстваше малкият робот, винаги напомнящ за естонския оптимизъм и стремеж към иновации.