НОВИНИ

След ударите в Сирия: Идва ли ред на дипломацията?

Каналите за комуникация между Вашингтон и Москва остават отворени, заяви днес руската дипломация ден след западните въздушни удари срещу цели в Сирия. Според Москва компромис по резолюция на Съвета за сигурност е трудно постижим. Западът разпространи снощи проекторезолюция с предложение за независимо разследване на нападението в град Дума. Там днес започва работа екип на Организацията за забрана на химическото оръжие.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:10, 15.04.2018
Чете се за: 01:33 мин.
По света

Нов механизъм за независимо разследване на химическите нападения в Сирия и определяне на отговорността, предвижда проекторезолюцията на Запада. Дебатът по текста е насрочен за утре. Екипът на Организацията за забрана на химическите оръжия ще се произнесе по твърденията на Вашингтон и Париж за използван хлор и зарин в град Дума, но не и за отговорността, както искат Съединените щати, Великобритания и Франция, отбелязва БиБиСи. Чрез ударите светът е казал "дотук" на употребата на химическо оръжие, целта не е била смяна на сирийския режим, изтъкна Лондон.

Борис Джонсън, министър на външните работи на Великобритания: Няма предложения за нови удари, защото слава Богу, режимът на Асад не е толкова глупав да осъществи ново химическо нападение. Ако и когато обаче това се случи, много ясно, че със съюзниците ще проучим възможностите.

Готовност за нови удари при химически атаки в Сирия изрази и американският президент Тръмп. Преди операцията той и екипът му са разгледали потенциалните цели. Държавният глава повече е слушал, фокусът бил срещу риск от ескалация с Русия, разкрива източник на Блумбърг. Имало е отвличаща маневра чрез изпращането на американските кораби Уинстън Чърчил и Доналд Кук в Средиземно море, те обаче не са дали нито един изстрел. Баражът от 105 ракети е дошъл от три направления, сирийската противовъздушна отбрана (ПВО) е изстреляла около 40 ракети, повечето след поразяването на мишените, съобщи Пентагонът.

ген. Кенет Ф. Макензи: Нито едно сирийско оръжие не оказа никакъв ефект върху нашите действия.

Два бомбардиромаба Бе-1Бе от база в Катар са изстреляли 19 стелт-ракети от нов тип, който се използва за първи път в бойни условия. Шест Томахоук са стартирали от подводница в Средиземно море. Залпове са дошли от два американските бойни кораба в Червено море и от един в Арабския залив. Френски ракети Скалп и британски Сторм Шедоу са стартирали от самолети.


;

Научно-изследователски център за химическо оръжие край Дамаск е бил ударен със 76 ракети, включително 57 Томахоук, химически склад край Хомс е поразен от 22 ракети, включително осем британски и пет френски, другият химически обект край Хомс е разрушен от френски ракети. Западните данни се разминават с руските, според които сирийската отбрана е свалила 71 от общо 103 ракети. От поразения център в Дамаск твърдят, че разработват лекарства.

Саид Саид: Ако в сградата имаше химически оръжия, нямаше да сме тук. С колегите ми дойдохме в пет сутринта. Ако имаше химически оръжия трябваше да носим маски и други защитни средства.

Сирийският президент Башар Асад е в добро настроение и продължава работа в Дамаск, съобщи гостуваща руска парламентарна делегация. Домакинът е оценил високо ефективността на средствата за противовъздушна отбрана (ПВО) от съветско време и е определил западните удари като "акт на агресия".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обществените реакции във Великобритания, Франция и САЩ след ударите в Сирия
Обществените реакции във Великобритания, Франция и САЩ след ударите в Сирия
Почина режисьорът Виторио Тавиани
Почина режисьорът Виторио Тавиани