НОВИНИ

Какво представлява коалиция "Ямайка", която би могла да управлява Германия?

След изборите в Германия като най-вероятен сценарий за управлението на страната се очертава коалицията "Ямайка". Името на коалицията идва от трите цвята, с които се асоциират трите формации, които ще влязат в състава й, а именно - черният за консерваторите на Ангела Меркел, зеленият за партията Зелени и жълтият за свободните демократи. От тези три цвята се състои знамето на Ямайка.

bnt avatar logo
от ДПА/БТА
16:07, 25.09.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света
представлява коалиция ямайка могла управлява германия

Подобна коалиция е имало досега само на провинциално ниво.

В периода 2009 г. - 2012 г. такава коалиция управлява западната провинция Саар. Тя обаче бе разпусната, когато ХДС на Меркел смени тогавашния премиер на провинцията Петер Мюлер, който отиде в Конституционния съд. Неговата приемничка Анегрет Крамп-Каренбауер реши да развали управляващата коалиция с аргумента, че има непреодолими различия с либералите от Свободната демократическа партия.

Коалиция от типа Ямайка на провинциално ниво управлява в момента в северната провинция Шлезвиг-Холщайн. Но тя е на власт едва от юни тази година. Премиерът Даниел Гюнтер казва, че може да си представи такава коалиция да работи и на федерално ниво.


;

Не е ясно обаче как наистина коалиция Ямайка би се представила на национално ниво. Консерваторите и свободните демократи възприемат по-благосклонна към бизнеса позиция за разлика от зелените, които имат по-дистанцирани отношения с промишления сектор. Исканията на Зелените за установяване на дата, след която двигателите с вътрешно горене да бъдат премахнати или за стриктни правила за промишленото фермерство могат също да не бъдат посрещнати добре от другите партии в коалицията.

Но анализатори казват, че ако трите партии имат желание за компромис, има шанс за постигане на споразумение по предложенията за закриване на централите с въглища в Германия или пък за постигане на съгласие по миграционната политика. По темата за намаляването на данъците също може да бъде постигнато съгласие.

Според анализатори свободните демократи могат също да се превърнат в проблем за партньорите си за политиките за еврозоната. Свободните демократи следват по-твърда линия по въпроса за опрощаването на дълговете на страни от еврозоната за разлика от консерваторите и Зелените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По забавен начин учат таблицата за умножение  в благоевградско училище
По забавен начин учат таблицата за умножение в благоевградско училище
Сложни преговори пред Ангела Меркел за съставяне на коалиционно правителство
Сложни преговори пред Ангела Меркел за съставяне на коалиционно правителство