НОВИНИ

Какво представляват скрининг тестовете за най-малките в детските градини?

Министерството на образованието публикува за обществено обсъждане проекта за приобщаващо образование. Една от идеите е децата да се явяват на тест още на 3-годишна възраст. Според психолозите, е много важно да има специалисти в детските градини, които да прилагат този тест, за да не бъдат натоварени учителите с още едно задължение.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
11:07, 14.08.2017
22879
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Идеята за скрининг теста не е нещо ново, но е важна, за да ориентира специалистите за проблеми в развитието на детето като го поставят в игрови ситуации. Според специалистите по-важният въпрос е до колко образоването е подготвено да посрещне резултатите от тези тестове.

доц. Мария Трифонова - ръководител на секция "Психология на развитието и здравето" в БАН: Усилията на специалистите по нататък, когато се установи, че има риск в развитието ще трябва да има комуникация и с родителите. Важно е да се работи съвместно с тях.

Специалистите отбелязаха, че тестът не е задължителен и родителите не трябва да се чувстват задължени да подложат децата си на него.

доц. Мария Трифонова - ръководител на секция "Психология на развитието и здравето" в БАН: Като специалисти ние бихме искали да подчертаем възможността, че колкото по-рано в детското развитие се установи известен проблем, някакъв риск от проблеми в развитието, толкова по-ефективни и резултатни ще са усилията на специалистите.
Иванка Харбалиева - директор на 99 ЦДГ "Брезичка": Става дума за оценка на дефицити и бърза реакция. Това е световна тенденция и аз се радвам, че вървим в тази посока. Става дума за работа със съответните специалисти, така че това е изключително полезно.
Венцислава Тасева - ресурсен учител в ЦДГ "Брезичка": Теста трябва да ни покаже, че неговото първично когнитивно развитие, неговите езикови способности...

Приложението на теста в практиката е в резултат на сериозни изследвания след като близо 6000 деца са подложени на него. Специалистите са категорични, че предлагат метод, който е приложим у нас и би могъл да даде важна информация за развитието на детето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
“Дари кръв, спечели билет” във Варна
“Дари кръв, спечели билет” във Варна
Булгаргаз прогнозира поевтиняване на природния газ с 6% от 1 октомври
"Булгаргаз" прогнозира поевтиняване на природния газ с 6% от 1 октомври