Общо 120 законодателни проекта в различни области ще обсъжда Съвета на Европейския съюз по време на българското му председателство.

Това заяви ресорният министър Лиляна Павлова в сутрешния блок на БНТ "Денят започва".

Поемайки ръководната позиция, България получава важната роля на посредник по време на няколко разгорещени дебата, важни за бъдещето на целия Европейски съюз.

Според Павлова основното предизвикателство е свързано с разпределението на отговорността между държавите членки по отношение на миграцията.

Лиляна Павлова - министър за българското председателството на Съвета на ЕС през 2018г.: "Най-тежката задача, бих казала, пред нас и тема, по която все още няма консенсус, това е темата "Сигурност и миграция", най-вече миграция, Дъблинския регламент, или темата за това дали и как приемаме промените, предложени за релокацията на мигрантите между държавите, колко е ефективна тази система, как укрепваме и правим по-ефективни външните граници. И най-важното, разбира се, е темата за реадмисията."

НОВИЯТ БЮДЖЕТ НА ЕС

Освен тази тема, Павлова подчерта и важността на приемането на финансовата рамка на ЕС за периода след 2020 година. По думите на комисаря по бюджета Гюнтер Йотингер напускането на Великобритания може да отвори дупка от 20 милиарда евро годишно.

БРЕКЗИТ

Именно Брекзит също ще бъде в центъра на вниманието по време на председателството, а според Павлова задача на България ще бъде да спомогне за запазването на единството на държавите, докато текат преговорите. В София ще се даде начало и на втория етап от споразумението по излизането на Великобритания от Евросъюза, където трябва да се уточнят търговските отношения.

ЕС И ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ

Друг основен фокус ще бъде перспективата пред Западните Балкани. На 17 май София ще бъде домакин на голям форум, в който ще участват представители на балканските държави и държавите - членки на Съюза. Павлова заяви, че България не може да дава обещания за присъединяване на други страни, но си поставя за цел да бъде постигнат напредък по казуса.

МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ

Междувременно страната се готви да посрещне 25 000 гости и делегати през следващите шест месеца. В София започна затягане на мерките за сигурност. В Националния дворец на културата ще действа временно полицейско управление. На 11 януари е официалното откриване на председателството в Народния театър "Иван Вазов", а между 10 и 12 януари ще бъде ограничено движението и паркирането в района на театъра.

А опашка от хора днес се изви пред Българската народна банка, която пусна в обращение две монети, посветени на председателството. Едната е възпоменателна с номинална стойност 10 лева и се продава за 66 лева. Тиражът е 3000 броя. В обращение влезе и нова разменна монета от два лева.