НОВИНИ

Какво провокира протестите в Македония?

За случващото се в Македония, разговор в студиото на "По света и у нас" с Коста Филипов - наш специален пратеник в Скопие и един от най-големите експерти по темата.

bnt avatar logo
от БНТ
14:23, 17.04.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Колкото повече дни минават от сряда, когато беше обявено чрез обръщение до всички македонци, че Георге Иванов е взел решение за амнистия на политиците, замесени в скандала с незаконните подслушвания, толкова повече хора се убеждават, че то е било неправилно. Това коментира в студиото на "По света и у нас" експертът по темата Коста Филипов.

"Познавайки политическата обстановка, връзките между политическите партии, личностите в този политически елит, мога да кажа, че Георге Иванов връща жеста на доскорошния премиер на Република Македония Никола Груевски, който е и лидер на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ. Преди 6 години Груевски номинира като кандидат за президент тогавашния професор Иванов и след още пет години го номинира за втори мандат, който в момента кара".

Коста Филипов заяви, че според договореностите от лятото между четирите основни политически партии и представители на международната общност е създадена специална прокуратура, която да разследва всички сигнали за злоупотреба с властта, корупцията, за изборни измами на правителството на Груевски. От тогава се води разследване за това докъде са престъпленията, извършени от Никола Груевски, негови министри и най-близкото му роднинско и партийно обкръжение.

"И в този случай, вероятно, за да предотврати излизането на своя ментор от политиката и изправянето му пред съда, което неминуемо ще се случи, Иванов реши със своя указ да прекъсне процедурите, които се водят срещу тези хора", коментира Филипов.

Дали ще има предсрочни избори в Македония и какви ще са те, чуйте предположенията на Коста Филипов в разговора в студиото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калоян Паргов е преизбран за председател на БСП-София
Калоян Паргов е преизбран за председател на БСП-София
Леки земетресения са усетени в Гърция и Турция
Леки земетресения са усетени в Гърция и Турция