НОВИНИ

Какво разпали кризата между Сърбия и Македония

Погрешната амбиция Сърбия да се меси в македонската политика на страната на ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски е основната причина за възникването на кризата между двете страни - това мнение изразиха независимо един от друг пред „По света и у нас“ бившият македонски посланик в НАТО Нано Ружин и сръбският политически анализатор Александър Радич.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:30, 23.08.2017
Чете се за: 01:45 мин.
По света

Началната точка на изглеждащия на път да бъде потушен дипломатически конфликт са разкритията, че президентът на сръбското разузнаване в Скопие се е опитал да подкрепи предходната власт в Македония по време на протестите срещу нея. Политическият анализатор от Белград Александър Радич припомня, че след края на македонския политически тупик през пролетта службите в Скопие обнародваха стенограма от подслушани разговори между Горан Живалевич, лидера на партията на сръбското малцинство и белградски журналист.

От този документ става ясно, че те са планирали пропагандна намеса в македонските дела.

Александър Радич, политически анализатор от Белград: Мисля, че важен мотив за изтеглянето на дипломатическия състав от Скопие е точно този случай. Той показва, слабост в политически план, както и че официален Белград заложи на неправилната карта при оценката си за развитието на ситуацията в Скопие.
;

Сръбският президент Александър Вучич сбърка, защото не съобрази навреме, че евроскептичната ос - Унгария, Сърбия, Македония, ще бъде съкратена в най-южната си част, смята Нано Ружин.

Нано Ружин, бивш посланик на Македония в НАТО: С падането на Груевски Вучич по подразбиране продължи да води тази стара политика. Дори започна да се намесва като фактор, който смята, че е лидер в Западните Балкани и може да си прави каквото си иска.

Втората причина за търканията между Белград и Скопие, според македонският дипломат е сходство в позициите на Вучич и на руския президент Владимир Путин по отношение на евроинтеграцията на Македония.

Нано Ружин, бивш посланик на Македония в НАТО: Новото правителство на Заев провежда позитивна политика за подобряване на отношенията със съседите - и с Гърция, и с България. Подписан беше и договорът с България - за общо задоволство на гражданите. Също така реактивира и политиката на евроатлантизъм. Всичко това не допада на Путин, нито на Вучич.
;

В Сърбия съзнават, че новото правителство в Македония, за да продължи да следва курса към евроинтеграция, ще трябва да си сътрудничи с албанските власти в Косово.

Александър Радич, политически анализатор от Белград: Политически той няма друг избор, защото зависи от подкрепата на албанските партии. Нямаше да бъде възможно да се състави настоящото правителство без тях. А когато зависите от подкрепата на албанските партии, ще трябва да плащате за това.

С разбиране в Македония някои смятат, че облаците ще се разсеят, и то бързо.

Нано Ружин, бивш посланик на Македония в НАТО: Голям летен гаф на сръбската дипломация. Гаф, който обикновено, както си спомняме, би бил по-актуален през Студената война. Все пак това ще остане само един епизод, който ще бъде надживян бързо, и то не само защото демократичният политически елит на Сърбия реагира и оцени хода на Вучич като дилетантски.

Ружин припомня, че в македония предстои процес за масово подслушване, но не срещу правителството на Заев, а това на ВМРО-ДПМНЕ.

Александър Радич, политически анализатор от Белград : Традиционно сърбите и българите са в сблъсък по македонския въпрос. Но, според мен, напоследък ситуацията в този план е вече различна. Има атмосфера на джентълменско отношение към отделните интереси. Все пак далеч сме от времето на Балканските войни. Има политическа конкуренция по отношение на Македония, но се прави сметка и че по-важно в момента е политическото сътрудничество между Сърбия и България.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Куклен не искат крематориум в близост до домовете си
Жители на Куклен не искат крематориум в близост до домовете си
Николина Ангелкова: Приходите от туризма са 2,4 млрд. лв. за първите шест месеца
Николина Ангелкова: Приходите от туризма са 2,4 млрд. лв. за първите шест месеца