Руският президент Владимир Путин и канцлерът на Германия Ангела Меркел проведоха тричасова среща късно снощи в Берлин. Преди началото й двамата лидери заявиха пред медии, че имат намерение да обсъдят въпроси като ситуацията в Сирия, уреждането на украинския конфликт, ситуацията с договора за иранската ядрена програма, двустранни въпроси, в това число и проекта за газопровод "Северен поток 2".

© БТА

От руска страна в преговорите взе участие и сътрудникът на президента Юрий Ушаков, както и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Срещата се състоя в извънградската резиденция на германското правителство Мезеберг, на 70 км северно от Берлин.

Разговорът между двамата лидери е бил полезен и обстоятелствен, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков след приключване на срещата. Той каза, че Путин и Меркел са се съгласили, че политизирането на темата за "Северен поток 2" е неправилно.

"Беше подчертан изключително търговският характер и конкурентното преимущество на този проект. И Путин, и Меркел се съгласиха, че е абсолютно неправилно по какъвто и да е начин да се политизира този проект," заяви Песков.

Двамата лидери са засегнали и въпроса за възможни санкции от САЩ срещу компании, участващи в реализацията на "Северен поток 2". Песков каза, че е необходимо да се вземат мерки, за да бъде предпазен проектът от възможни неконкурентни и незаконни нападки от страна на трети страни.

Путин и Меркел обсъждат ключови международни теми в Германия

Путин и Меркел обсъждат ключови международни теми в Германия

Руският президент Владимир Путин е в Германия, където провежда среща с германския канцлер Ангела Меркел. Очаква се двамата да обсъдят важни международ...

За Сирия Песков каза, че Путин и Меркел са се договорили да продължат диалога във формат Русия-Германия-Франция-Турция. Диалогът в този формат ще бъде продължен на експертно ниво. На въпрос дали ще има и среща на върха в такъв формат, Песков каза, че засега това не е съгласувано, но той не изключи възможността за такава среща. Путин е призовал ЕС да положи усилия за връщане на сирийските бежанци у дома.

По въпроса за Украйна Песков заяви, че Путин и Меркел са изразили съжаление, че прилагането на минските договорености не напредва. Говорителят допълни, че е било изразено и безпокойство във връзка с неясните перспективи за удължаване на изтичащия закон за особения статут на Донбас, който се явява доста важен елемент от Минските договорености. Путин и Меркел са говорили и за перспективите за удължаване на газовия транзит през територията на Украйна.

Друг извод от срещата е, че Путин ще продължи диалога с бизнеса в Германия. Двамата лидери са обсъдили двустранните отношения и са изразили удовлетворение от растящата динамика на съвместния стокооборот. Путин е потвърдил заинтересоваността на Русия от разширяването на присъствието на германски компании на руския пазар.