НОВИНИ

Какво се договориха Меркел и Путин след тричасовата среща в Берлин

Руският президент Владимир Путин и канцлерът на Германия Ангела Меркел проведоха тричасова среща късно снощи в Берлин. Преди началото й двамата лидери заявиха пред медии, че имат намерение да обсъдят въпроси като ситуацията в Сирия, уреждането на украинския конфликт, ситуацията с договора за иранската ядрена програма, двустранни въпроси, в това число и проекта за газопровод "Северен поток 2".

bnt avatar logo
от БТА
08:50, 19.08.2018
Чете се за: 01:04 мин.
По света
договориха меркел путин тричасовата среща берлин

От руска страна в преговорите взе участие и сътрудникът на президента Юрий Ушаков, както и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Срещата се състоя в извънградската резиденция на германското правителство Мезеберг, на 70 км северно от Берлин.

Разговорът между двамата лидери е бил полезен и обстоятелствен, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков след приключване на срещата. Той каза, че Путин и Меркел са се съгласили, че политизирането на темата за "Северен поток 2" е неправилно.

"Беше подчертан изключително търговският характер и конкурентното преимущество на този проект. И Путин, и Меркел се съгласиха, че е абсолютно неправилно по какъвто и да е начин да се политизира този проект," заяви Песков.

Двамата лидери са засегнали и въпроса за възможни санкции от САЩ срещу компании, участващи в реализацията на "Северен поток 2". Песков каза, че е необходимо да се вземат мерки, за да бъде предпазен проектът от възможни неконкурентни и незаконни нападки от страна на трети страни.

;

За Сирия Песков каза, че Путин и Меркел са се договорили да продължат диалога във формат Русия-Германия-Франция-Турция. Диалогът в този формат ще бъде продължен на експертно ниво. На въпрос дали ще има и среща на върха в такъв формат, Песков каза, че засега това не е съгласувано, но той не изключи възможността за такава среща. Путин е призовал ЕС да положи усилия за връщане на сирийските бежанци у дома.

По въпроса за Украйна Песков заяви, че Путин и Меркел са изразили съжаление, че прилагането на минските договорености не напредва. Говорителят допълни, че е било изразено и безпокойство във връзка с неясните перспективи за удължаване на изтичащия закон за особения статут на Донбас, който се явява доста важен елемент от Минските договорености. Путин и Меркел са говорили и за перспективите за удължаване на газовия транзит през територията на Украйна.

Друг извод от срещата е, че Путин ще продължи диалога с бизнеса в Германия. Двамата лидери са обсъдили двустранните отношения и са изразили удовлетворение от растящата динамика на съвместния стокооборот. Путин е потвърдил заинтересоваността на Русия от разширяването на присъствието на германски компании на руския пазар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Управителят на Гръцката централна банка предупреди за риск на финансовия пазар
Управителят на Гръцката централна банка предупреди за риск на финансовия пазар
Арестуван е извършителят на убийството в Лесново
Арестуван е извършителят на убийството в Лесново