НОВИНИ

Какво се крие зад широката усмивка на Юсеин Болт

9 секунди и 81 стотни - за толкова Юсеин Болт, пробяга 100 метра и стана седемкратен Олимпийски шампион. Лекоатлетът от Ямайка е единственият спортист, който за трета поредна Олимпиада печели злато на тази дистанция. Какво се крие зад широката усмивка на най-бързото и забавно момче, както го наричат медиите и за какво мечтае майка му?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:36, 15.08.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Легенда, феномен, вдъхновение - това е само малка част от определенията за най-бързия мъж в света. За пореден път Юсеин Болт оправда прозвището си - Светкавицата! Единственият път когато е бавен е по време на раждането си в Ямайка, за което закъснява с цели 10 дни, шегува се майка му Дженифър Болт.

Талантът на Юсеин да тича бързо е открит от негова учителка. Тя го съветва да остави крикета и футбола, по които той се увлича. Състезава се за първи път през 2001 година. И печели. Титли, рекорди, медали - Юсеин Болт постепенно се превръща в един от най-титулуваните спортисти. На Олимпиадата в Пекин поставя рекорди на на 100 и 200 метра, както и на щафетата 4 по 100. Юсеин сякаш става все по-бърз и по-бърз. От началото на кариерата си е пробягал разстоянието от 100 метра за по-малко от 10 секунди 45 пъти. Максималната му скорост е около 12 м/с или 44 км/ч. Скромният произход не му позволява да забрави откъде идва. Безгрижен и много спокоен, любител на танците.

Шеметният успех на Юсеин Болт го превръща и в научен обект. Според американски учени той е направил "физиологичен скок в бъдещето". Според изчисленията им времената, които Светкавицата показва би трябвало да са възможни едва след 30 години... Тъмнокожият атлет вече е вдъхновение и повод за изключителна радост!

Юсеин Болт възнамерява да се откаже от спорта след игрите в Рио. Светът дълго ще търси друг такъв спортист. На 21 август Юсеин ще навърши 30. Пази в тайна името на дамата, с която се среща през последните 2 години. А родителите му се надяват, че след като остави шпайковете да изстинат, ще помисли за семейство и деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди се докоснаха до чудотворната икона на Св. Богородица в Троянския манастир
Хиляди се докоснаха до чудотворната икона на Св. Богородица в Троянския манастир
ВиК ремонтира мрежата, увеличава цената на водата
ВиК ремонтира мрежата, увеличава цената на водата